Itthon

Lendületet kapott a Sokszínű Gyermekkor projekt

A gyermekek elleni erőszak számos formát ölthet. A COVID-19 világjárvány negatív hatásai különösen súlyosan érintik a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekeket, akiknek a nemi alapú erőszakkal szembeni veszélyeztetettségét a jelenlegi társadalmi és gazdasági válság kontextusában könnyen figyelmen kívül hagyja a környezetük. Európa szerte, de kiváltképp a magyar társadalomban az LMBTQI gyerekek, és köztük is leginkább a transz és nem-bináris gyerekek különösen kiszolgáltatott helyzetben találják magukat a kirekesztő és áldozathibáztató narratívák és ellenséges jogi környezet következtében.

Ez az oka annak, hogy az Európai Unió támogatásával, 6 európai országban megvalósuló Sokszínű Gyermekkor projekt a sérülékeny környezetben élő LMBTQI gyermekekkel szembeni erőszak megelőzésére összpontosít. A projekt célja, hogy segítse a veszélyeztetett környezetben élő LMBTQI gyermekek elleni erőszak minden formájának megelőzését, és támogassa az ellene való küzdelemet, különös figyelmet szentelve a világjárvány alatt és következtében kialakult viszonyok feltérképezésére. A projekt egyik alapvetése, hogy a gyermekközpontú szemlélet és az interszekcionális megközelítés kulcsfontosságú a gyermekek képessé tételéhez (empowerment), és rezilienciájának növeléséhez.

A 6 európai országban végzett kutatások eredményeit felhasználva hozta létre a Háttér Társaság a szakembereknek szóló kézikönyvét, mely a veszélyeztetett helyzetekben élő LMBTQI gyermekekkel szembeni erőszak megelőzéséhez és leküzdéséhez igyekszik praktikus tanácsokat adni. A kézikönyv konkrét ajánlásokat is tartalmaz, így hasznos szakmai eszköz lehet többek között a tanárok, pszichológusok és  szociális szakemberek számára. A kiadvány letölthető a szervezet honlapjáról itt.

„Szükségem van Magyarországra és a hazámnak is szüksége van rám”

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin