Hírek

Videó: Kolumbiában is győzött a házassági egyenlőség

A döntés nem volt teljesen váratlan, mert a helyi alkotmánybíróság már évek óta vitázott egy beadványon, amit négy azonos nemű pár nyújtott be hozzájuk, és amely szerint alkotmányos joguk lenne a házassághoz.

 

Az Alkotmánybíróság 2011-ben arra utasította a dél-amerikai ország parlamentjét, hogy 2013 júniusáig alkossanak olyan törvényt, amely engedélyezné az azonos nemű párok házasodását. Habár az országgyűlés ezt a határidőt nem tartotta be, a bírósági döntés értelmében az azonos nemű párok 2013-tól fogva hivatalosan is összeköthették az életüket egy bíró vagy jegyző közreműködésével.

Viszont mivel az ilyen esetekre nem vonatkozott jogszabály, ezért több párt is elutasítottak a hivatalok. Négy ilyen párnak köszönhető most, hogy Kolumbia is belépett abba a népes „klubba”, amely a házassági egyenlőséget biztosító országokat gyűjti egy csokorba. Dél-Amerikában ők a negyedik állam, ahole z megvalósult: Argentínában 2010, Brazíliában és Uruguayban pedig 2013 óta házasodhatnak az azonos nemű párok.

A döntés meghozása után néhány perccel aktivisták boldog csoportja gyűlt össze Bogotában az igazságügyi palota előtt, és ünnepelve azt skandálták: Iguales en impuestos, iguales en derechos! azaz: Egyenlőség az adózásban, egyenlőség a házasságban!

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin