Kultúra

Ünnepi könyvajánló

 

Továbbra is tartom, hogy a könyv az egyik legjobb dolog, amivel valakit megajándékozhatunk. Az ünnepek közeledtével pedig a kiadók is koncentrálnak rá, hogy izgalmas újdonságokkal rukkoljanak elő, vagy régi klasszikusok különleges kiadásait adják közre. Alábbi összeállításunkban figyelmetekbe ajánljuk a közelmúltban megjelent legújabb meleg témájú regényeket, de néhány más kötetet is, amikkel meglephetitek a szeretteiteket.

 

Pajtim Statovci: Macskám, Jugoszlávia
Magvető, 2017, 285 oldal, 3499 ft

Pajtim Statovci mágikus realista elemekkel fűszerezett regénye önéletrajzi ihletésű mű: az íróhoz hasonlóan egyik főhőse is egy Finnországba kivándorolt albán család gyermeke, Bekim, míg a másik, párhuzamos szál középpontjában egy fiatal albán lány, Emine áll. Előbbi történet a jelenben játszódik, míg utóbbi a 80-as évektől napjainkig ível; az első főszereplője egy huszonéves meleg fiú, aki online tárkeresőkön keresi a boldogságot, míg Emine sztorijának alapját az esküvőjére való készülődés részletes leírása adja. Hogy kettejük története hogyan kapcsolódik egymáshoz, azt fedezzétek fel olvasás közben!

 

 

Edith Eva Eger: A döntés
Libri, 2017, 421 oldal, 3999 ft

A magyar származású Edith Eva Eger azután vándorolt ki Amerikába, hogy csaknem az egész családja elpusztult az auschwitzi koncentrációs táborban. A náci terrorból való szabadulása után úgy döntött, megbocsát fogva tartóinak, és élvezni fogja az életét. Ezeket a tapasztalatokat pszichológusként hasznosítja mind a mai napig: az amerikai hadsereg, illetve haditengerészet tanácsadója, és katonákat segít a poszttraumás stressz legyőzésében. Újonnan megjelent könyvében arra igyekszik megtanítani olvasóit, hogyan szabaduljanak meg a múltjuktól, a botlásaiktól, a dühüktől, a megbánásaiktól – és ezáltal hogyan éljenek teljes, felszabadult életet.

 

 

Becca Prior: Talált celEB // Hayden Moore: Nem játék
Newkids, 2017, 614 oldal, 3490 ft

Könnyű olvasmányt is igyekszem ajánlani, ha fenti két mű túl komolynak hangzott. Becca Priort már nem kell bemutatnunk: szórakoztató melegregényei számtalan olvasó szívébe lopták már be magukat, és nem lesz ez máshogy most sem. Legújabb történetének főszereplője a külvilág előtt sikeres és gazdag, titokban azonban félénk (és meleg) Arthur Chapman, aki nem is sejti, milyen kalamajkába keveredik, amikor elüt egy kiskutyát. Bűntények, nyomozás, szerelem, erotika minden mennyiségben, a Beccától megszokott pikírt stílusban. A kötet másik szerzője, Hayden Moore talán kevésbé ismert, de a Nagy Ő című tévéműsor meleg változatában játszódó sztorijával biztosan egyből belopja magát a szívetekbe. Mi megszavazzuk neki a rózsát!

 

 

Mérő László: Nyolcrétű út – A szellemi rugalmasság fejlesztése
Tericum, 2017, 232 oldal, 5170 ft

Mérő László a matematika és a filozófia területén is jártas, zseniális koponya. Előadásain a csillárról is lógnak az emberek: közérthető és élvezetes stílusa, és persze lehengerlő intelligenciája a garancia arra, hogy egy percig sem fogunk unatkozni, ha őt hallgatjuk – vagy épp olvassuk. Legújabb műve – amely mellé egy logikai táblajátékot is kapunk, 333 nyolcrétű rejtvénnyel – a szellemi rugalmasság fejlesztését kívánja célul kitűzni. Aki szereti a logikai feladványokat, annak igazi csemege lehet ez a könyv; aki pedig még kevésbé jártas bennük, annak remek kihívás lehet a feladványcsomag.

 

 

Agatha Christie: Omnibusz – Tíz kicsi néger – Gyilkosság az Orient expresszen
Európa, 2017, 560 oldal, 4990 ft

Agatha Christie a világ kedvenc krimiszerzője: művei kétmilliárd példányban keltek el eddig, csak a Biblia és Shakespeare előzi meg az eladási listákon. Könyveit legalább 103 nyelvre fordították le, amivel ő a csúcstartó. Különleges ajándék lehet krimirajongó barátainknak vagy családtagjainknak a brit írónő két legnépszerűbb regényét tartalmazó, küllemét tekintve mindenképp ünnepi kiadás. A legendás történeteket talán már nem kell bemutatnunk: akár a rejtélyes szigeten sorban elhulló szállóvendégek sötét sztorija a kedvencünk, akár Hercule Poirot tekervényes nyomozása nyűgöz le minket, ezekben a briliáns történetekben mindig kellemes elmerülni.

 

 

 

 

 

 

Previous post

Videó - Ilyen őrületes volt az idei The Cruise

Next post

Elkelt a popsztár Sam Smith