Hírek

Újabb város kezdi használni a nyolcszínű szivárványzászlót

Két évvel ezelőtt az amerikai Philadelphia város LMBTQ közössége döntött úgy, nyolcszínű szivárványzászlót kezd használni, de nem az eredeti, 1978-ban alkotott színekhez térnek vissza, hanem fekete és barna sávval bővítik a közösség szimbólumát.

A kezdeményezők akkor úgy gondolták, hogy a színesbőrű kisebbségek (legyen szó feketékről, latinókról, ázsiaiakról) egyrészt gyakran kimaradnak a társadalmi párbeszédből, másrészt a helyi LMBTQ közösségben megszaporodott a bőrszínen alapuló diszkrimináció. Ez már akkora méreteket öltött, hogy a számos panasz után a városvezetés kötelezte a melegbárokat, klubokat és nonprofit szervezeteket, hogy munkavállalóikat küldjék diszkriminációellenes érzékenyítő tréningekre.

Hasonló elvtől vezérelve döntöttek úgy az angliai Manchesterben, hogy ugyanezzel a két színnel bővítik a hivatalos kommunikációt, zászlókat és logókat. „Rengeteg változás történt a szivárványzászló 40 évvel ezelőtti születése óta. A közösség sokat fejlődött, egyre színesebbé vált és mindenki megalkotta a maga szimbólumait és zászlaját” – nyilatkozta Mike Fletcher, a Manchester Pride főszervezője.

A mostantól használatos zászló már feltűnik az idei Pride első reklámvideójában is:

Manchester Pride Festival 2019 – Mine is the Pride

Announcing the new format Manchester Pride Festival 2019

Nem mindenkit hoz azonban lázba az új zászló ötlete: tavaly 880 amerikai LMBTQ személyt kérdeztek meg róla és 58 százalékuk ellenezte, különösen a meleg férfiak és azon belül is az 50 év felettiek. A legnyitottabb a 18-29 év közötti korosztály volt.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin