Nagyvilág

A legkonzervatívabb amerikai államban bukott meg egy homofób törvényjavaslat

A mormon egyház áltlal dominált Utah államban a tanárok továbbra is szabadon kitehetik az osztálytermekben a szivárványzászlót, valamint társadalmi, politikai vagy vallási tartalmú képeket, miután az állami képviselőházban megbukott a tanárok korlátozására irányuló törvényjavaslat.

Február 26-án a 61:14 arányban republikánus többségű testület 39:32 arányban utasította el a 303. számú képviselőházi törvényjavaslatot (HB303). A tantervi követelményekről szóló törvényjavaslat értelmében az iskolai tisztviselőknek és alkalmazottaknak tilos lett volna „támogatni, népszerűsíteni vagy becsmérelni” olyan tételeket, amelyek „a szexuális irányultsággal vagy nemi identitással kapcsolatos nézeteket” tartalmaznak.

Ez magában foglalta volna a „szimbólumok, képek vagy nyelvezet megjelenítését”. A pedagógusok büntetésre számíthattak volna, ha „felkérik, sugallják vagy bátorítják a tanulót, hogy gondolja át vagy változtassa meg szexuális irányultságát vagy nemi identitását”.

A HB303-at Jeff Stenquist republikánus állami képviselő terjesztette elő, és július 1-jén lépett volna hatályba, de a képviselőház mindkét oldala bírálta a homályos, túl laza megfogalmazása miatt.

A szavazás előtt az AP szerint Stenquist felvázolta a törvénytervezet úgynevezett szükségességét: „Van egy olyan vélekedés, hogy a diákjainkat bizonyos ideológiák, vagy vallási nézetek felé terelik” – folytatta – „ez a törvényjavaslat most lehetőséget ad arra, hogy határozottan azt mondhassuk a szülőknek: ‘Nem, ezt nem engedjük meg Utah államban‘”.

A szavazás után a demokrata Joel Briscoe képviselő az X-en (korábban Twitter) posztolt: „Nagyon örülök, hogy a HB 303-at leszavazták Utah Képviselőházában, de nyilvánvalóan még sok munka vár ránk országszerte annak érdekében, hogy a tanárok szabadon tehessék azt, amihez a legjobban értenek, vagyis taníthassanak„.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin