Nagyvilág

Nem tűzhető ki többé a szivárványzászló az amerikai nagykövetségeken

Nem lobogtatható többé az amerikai nagykövetségeken a szivárványzászló – a tilalom része volt a Joe Biden elnök által szombaton aláírt 1,2 billió dolláros költségvetési csomagnak.

A kétpárti költségvetési törvény, amelyet most aláírtam, működteti a kormányt, befektet az amerikai emberekbe, és erősíti gazdaságunkat és nemzetbiztonságunkat” – mondta Biden sajtóközleményében. „Ez a megállapodás kompromisszumot jelent, ami azt jelenti, hogy egyik fél sem kapott meg mindent, amit akart„.

Az 1012 oldalas csomag republikánus szövegezése kimondja: „Az e törvény által előirányzott vagy más módon rendelkezésre bocsátott pénzeszközök egyike sem kötelezhető vagy költhető el az Egyesült Államok Külügyminisztériumának valamely létesítményén zászló kitűzésére„.

A szivárványzászló kitűzése az amerikai nagykövetségeken évek óta vita tárgya a demokraták és a republikánusok között. A Forbes szerint először Barack Obama idején tűzték ki őket az amerikai nagykövetségeken, mielőtt a Trump-kormány 2019-ben betiltotta volna őket. Joe Biden 2021-től aztán újra engedélyezte.

A Fehér Ház a csomag elfogadását követően ígéretet tett rá, hogy hatályon kívül helyezi a csomag ezen rendelkezését, amely egyénként az Amerikai Egyesült Államok zászlóján kívül majdnem minden más zászlót tilt.  Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára a hétvégén nyilatkozatban közölte, hogy a Biden-kormányzat harcolt a rendelkezés ellen, és együtt fog működni a Kongresszussal annak hatályon kívül helyezéséért.

Biden elnök úgy véli, hogy nem volt helyénvaló visszaélni a kormányzat működtetéséhez nélkülözhetetlen csomaggal, amikor az LMBTQ-közösséget támadó kiegészítést is beletették” – mondta Jean-Pierre. Hozzátette, hogy a Biden-kormány eddig legalább 50 különböző homofób és transzfób politikai kezdeményezést vert vissza sikeresen, amelyeket a republikánusok megpróbáltak beilleszteni a finanszírozási törvényjavaslatba.

Az elnök „elkötelezett az LMBTQI+ egyenlőségért folytatott küzdelem mellett itthon és külföldön egyaránt” – mondta Jean-Pierre.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin