Nagyvilág

Alkotmányellenes a homoszexualitás büntetése a karibi bíróság szerint

A parányi szigetország, Antigua és Barbuda jelenleg 15 év börtönnel sújtja a melegeket.

 

A Kelet-karibi Államok Szervezetének legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek minősítette a parányi szigetország, Antigua és Barbuda azon törvényét, amely büntethetővé teszi az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot. Az ABC News beszámolója szerint a bíróság arra a megállapításra jutott, hogy „a szexuális partner kiválasztása magányügy, személyes választás kérdése.”

A döntés azután született, hogy egy meleg férfi, aki a helyi egészségügyi minisztérium alkalmazottja, valamint egy jogvédő szervezet a törvény felülvizsgálatát kérte a bíróságtól. A ritkán alkalmazott törvény alapján ugyanis akár 15 évnyi börtönbüntetés is kiszabható. A helyi kormány egyelőre nem jelezte, hogy fellebbez-e a bíróság döntése ellen.

A jórészt konzervatív karibi térségben sok meleg férfi él félelemben a diszkrimináció és a bántalmazások miatt. Az ügyet indító férfi is erről számolt be, és azt is elmondta, már egészségügyi kezelést is tagadtak meg tőle pusztán a szexuális orientációja miatt. A meleg férfiak emiatt nem is bíznak a helyi egészségügyben, tartanak az ellenséges bánásmódtól, ez pedig attól is visszatarthatja őket, hogy például a HIV-tesztet kérjenek.

A hasonló törvények gyakoriak a régióban, főleg a Karib-térség egykori brit gyarmatain, de az utóbbi években több helyen történt már változás. Belize, valamint Trinidad és Tobago bíróságai is alkotmányellenesnek találták a homoszexualitás kriminalizációját, míg a régió több országában (Barbados, Saint Lucia, Saint Kitts és Nevis) folyamatban van a felülvizsgálás.

Az azonos neműek közötti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot hét karibi országban azonban még mindig törvény tiltja, és a büntetési tételek 10 évtől akár életfogytig tartó szabadságvesztésig terjednek. Érdekesség ugyanakkor, hogy a hét országból négyben csak férfiakra vonatkozik a törvény, a nők közötti szexuális kapcsolatot ezeken a helyeken (Grenada, Jamaica, Saint Lucia, Saint Kitts és Nevis) azonban soha nem tiltotta törvény.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin