Hírek

Őszintén beszélt szenvedéseiről egy Csecsenföldről menekült meleg férfi

Emberi jogi aktivisták által szervezett moszkvai fórumon beszélt első alkalommal nyíltan hazai gyötrelmeiről Makszim Lapunov, akit a hatóságok 12 napig tartottak fogva melegeknek fenntartott koncentrációs táborban.

Mint ismeretes, Csecsenföld elnöke, Ramzan Kadirov idén tavasszal gyakorlatilag hadat üzent az orosz tagköztársaság meleg állampolgárai ellen. Az üldöztetésről a nemzetközi közvélemény is hamar tudomást szerzett, magunk is rendszeresen írtunk a fejleményekről.

A fiatalember elmondta, hogy egy éjszakán két férfi rontott be a lakására, autóba tették és elvitték az egyik említett táborba. Itt egy olyan cellába zárták, amelynek falai emberi vértől voltak véresek. Örzői gyakorlatilag negyed óránként üvöltöztek vele. Minden nap elmondták neki, hogy meg fogják ölni, részletesen kifejtették, pontosan mit terveznek. Nemcsak őt, de cellaszomszédait is rendszeresen kínozták, Lapunovot máig rémálmok gyötrik a sikolyoktól.

A harminc éves férfit a közel két hét alatt számtalanszor bántalmazták fogvatartói. Rendszeresen ütötték bottal a lábait, bordáit, a fenekét, valamint a hátát. Amikor összesett az ütések súlya alatt, felállíttatták és folytatták. Mire elhagyhatta a koncentrációs tábort, járni is alig tudott, hetekbe tellett, mire felépült.

Ennek nem szabadna így lennie. Mind emberek vagyunk. Mindannyiunknak vannak jogai. Ha a csecsenföldiek jogait így megsérthetik, akkor ez bárhol bármikor újra előfordulhat. És nem tudhatjuk, kinek a lánya, vagy fia lesz a következő” – jelentette ki Lapunov a sajtótájékoztatón. Hozzátette azt is, hogy az orosz hatóságok ügyet sem vetettek panaszaira, sőt, kvázi bűnelkövetőként bántak vele. Kihallgatták, meleg ismerősökről faggatták, ők is többször megütötték.

Makszim Lapunov

Az Oroszországi LMBT Szövetség munkatársai hozzátették, hogy folyamatosan gyűjtik a bizonyítékokat és túlélők beszámolóit arról, ami immár hónapok óta folyik a dél-orosz országrészben. Emberifeletti munkájuk révén már több, mint 60 embert sikerült kimenekíteniük a régióból. Emellett 24 órás segélyvonalat tartanak fenn a veszélyeztetettek és a megmenekült túlélők részére.

Feltételezések szerint eddig legalább három tucat férfi vesztette élet csak azért, mert a saját neméhez vonzódik.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin