EgészségHírek

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a nulla vírusszámú HIV-vel élő nem fertőz tovább

Közel lehet az áttörés az AIDS megfékezésében. Újabb kutatás bizonyítja: az antiretrovirális gyógyszerekkel kezelt fertőzötteknél nullára csökkent a további fertőzés esélye. A kutatók szerint a kezelés annyira sikeres, hogy ha minden HIV-fertőzött megkapná a gyógyszereket, akkor a jövőben nem lenne több fertőzés – számol be a Guardian nyomán az Index.

 

 

A Lancet nevű orvosi szaklapban publikált tanulmányban a kutatók közel ezer meleg párt vizsgáltak nyolc éven át, ahol az egyik férfi HIV-fertőzött volt és a vírust elnyomó kezelést kapott, a tesztek során pedig kiderült, hogy nem volt egy olyan eset sem, ahol megfertőzték volna párjukat.

Alison Rodgers, a tanulmány társszerzője úgy fogalmazott, hogy ez gyakorlatilag véget vethet az AIDS-nek, korábbi tanulmányokból ráadásul az is kiderült már, hogy az antiretrovirális kezelés heteroszexuális pároknál is eredményes lehet.

Rodgers szerint ez az U=U, vagyis magyarul nagyjából a Kimutathatatlan=Átadhatatlan (Undetectable = Untransmittable) doktrínát is alátámasztja, ami szerint ha a vírust nem lehet észlelni, akkor nem is terjed. Ez elsősorban azért fontos, mert segíthet lerombolni a HIV-fertőzöttekkel szembeni máig létező rendkívül erős előítéleteket, így most nagyon fontos, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet, a betegeknek pedig mindenképpen kezelésben kell részesülnie, hogy a vírus észlelhetetlen is maradjon.

 

HIV-vel élő férfi osztogatott öleléseket Máltán

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin