Hírek

Tunézia tagadja, hogy elismerte egy meleg pár házasságát

Két nappal ezelőtt bejárta a világsajtót – mi is beszámoltunk róla -, hogy egy 31 éves francia és egy 26 éves tunéziai férfi Franciaországban kötött házasságát érvényesként fogadták el a tunéziai hatóságok. Annak ellenére, hogy a homoszexualitást Tunéziában törvény tiltja, és ahol emiatt jogilag sem ismerik el az azonos nemű párkapcsolatokat.

Múlt pénteken a pár számára kiállították a házassági anyakönyvi kivonatot, ami lehetővé teszi a tunéziai férfi számára, hogy családegyesítés céljából francia vízumot igényeljen. Mounir Baatour, a Shams – az egyetlen LMBTQ-szervezet az arab-muszlim világban – elnöke akkor kijelentette: ezzel egy egyéves jogi csatározás végére került pont, és bízik benne, hogy ezt további győzelmek fogják kötvetni. Beeatour hazájában ismert LMBTQ-aktivista, ügyvéd és a helyi Liberális Párt vezetője, aki korábban a tunéziai elnökválasztáson is indulni kívánt.

 

Lotfi Zitoun tunéziai belügyminiszter

 

A öröm azonban nem tartott sokáig. A helyi médiában hatalmas felháborodást váltott ki az ügy,  a kormány nem is erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy valóban jóváhagyták a papírok kiállítását. Lotfi Zitoun belügyminiszter kijelentette: “Ha ez tényleg igaz, akkor ez törvényellenes. Volt ilyesmire precedens, hogy hibát vétett Tunisz önkormányzata. És kijavították a hibát.

Az elmúlt két napban a politikus utasítására utánanéztek az ügynek és kiderült, hogy sajnos valóban adminisztrációs hiba történt. „Tunézia kormánya megerősíti, hogy nem ismeri el a házasságot.

A döntés csalódást keltő, de nem váratlan” – Peter Tatchell LMBTQ-aktivista a Jerusalem Post-nak. „Ennek ellenére a globális küzdelem az LMBTQ-jogok elismeréséért folytatódik és eljön az a nap, amikor az arab és muszlim országok is biztosítják majd a házassági egyenlőséget és az LMBTQ-jogokat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin