Hírek

Tunézia az első arab ország, ahol elismerték egy azonos nemű pár házasságát

 

Tunézia az első olyan arab állam, ahol jogilag elismerték egy azonos nemű pár házasságát. A hírt az arab-muszlim világ egyetlen bejegyzett LMBTQ szervezete, a Shams jelentette be.

Egy 31 éves francia és egy 26 éves tunéziai férfi – Franciaországban kötött – házasságát az országban érvényesként fogadták el a hatóságok. Annak ellenére, hogy a homoszexualitást Tunéziában törvény tiltja, és ahol emiatt jogilag sem ismerik el az azonos nemű párkapcsolatokat.

Ennek ellenére múlt pénteken a pár számára kiállították a házassági anyakönyvi kivonatot, ami lehetővé teszi a tunéziai férfi számára, hogy családegyesítés céljából francia vízumot igényeljen.
Mounir Baatour, a Shams elnöke szerint ezzel egy egyéves jogi csatározás végére került pont, és bízik benne, hogy ezt további győzelmek fogják kötvetni. Beeatour hazájában ismert LMBTQ-aktivista, ügyvéd és a helyi Liberális Párt vezetője, aki korábban a tunéziai elnökválasztáson is indulni kívánt.

A szóban forgó házasság jogi elismerése okozott némi zavart Tunéziában. A helyi médiában hatalmas a felháborodás, és a Nawaat nevű független hírportálnak a kormány nem is erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy valóban jóváhagyták a papírok kiállítását. Lotfi Zitoun belügyminiszter szerint központi nyilvántartás nélkül nem tudják megmondani, mi történt pontosan, jelenleg ők is információkra várnak. De hozzátette:

“Ha ez tényleg igaz, akkor ez törvényellenes. Volt ilyesmire precedens, hogy hibát vétett Tunisz önkormányzata. És kijavították a hibát.”

A belügyminiszter arra is utalt, hogy a helyzetet bonyolítja, hogy Franciaországban hiába vezették be az egyenlő házasságot 2013-ban, abban a vegyes nemzetiségű házasságok esetén a korábbi francia gyarmatok lakóit, főleg az arab országok lakóit többnyire kizárják. Franciaország jó viszonyra törekszik ezekkel az országokkal, és a homofób törvényekkel bíró államok esetében csak felesleges vitákat generálna a lehetőség, ezért korábbi államközi szerződésekre hivatkozva nem mindenhol automatikus az elismertetés. 2015-ben például a francia legfelsőbb bíróság engedélye kellett egy francia-marokkói azonos nemű pár házasságához is.

Ettől függetlenül Peter Tatchell emberi jogi és LMBTQ-aktivista óvatos optimizmussal kommentálta a hírt a The Jerusalem Postnak.

“Egy meleg pár házasságának ez az elismerése mérföldőnek számít az arab világban. De ez csak egy közvetett elismerés, nem pedig az azonos nemű párok házasságának törvényi bevezetése. Még ha fellebbeznek is ellene, vagy ha hatályon kívül is helyezik, ez egy olyan áttörés, amely reményt ad az LMBTQ embernek Tunéziában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.”

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin