Hírek

Tömegmészárlás egy amerikai melegbárban – a tettes az ISIS egyik híve

Több, mint ötvenen meghaltak és legalább ugyanennyien megsebesültek az orlandói melegbár elleni támadásban. A legutóbbi hírek szerint az elkövető az Iszlám Állam híve volt. 

Fotó: AP/Phelan M. Ebenhack

Omar Mateen múlt éjjel három lőfegyverrel jelent meg a Pulse nevű bárban, és miután lövöldözni kezdett, nem engedte ki az embereket az épületből. Az esetről akkor szerzett tudomást a rendőrség, amikor többen segélyhívásokat kezdeményeztek búvóhelyeikről; a túszdráma három órán át zajlott. A rendőrök végül belehajtottak az épület oldalába egy teherutóval, hogy megzavarják Mateent, akit végül rövid tűzpárbaj után sikerült lelőniük.

Omar2_640x345_acf_cropped-1

Jelenlegi információk szerint a férfi minimum ötven vendéggel végzett, és legalább ugyanennyien különböző sérülésekkel kerültek kórházba. Ezzel az eset a legtöbb áldozatot követelő, lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosság lett az amerikai történelemben.

Miközben a rendőrök a bárba tartottak, Omar Mateen állítólag felhívta őket, és azt mondta, az Iszlám Állam híve. A 29 éves férfi édesapja bocsánatot kért fia nevében, és azt állítja, nem voltak vallásos motivációi. Az apa azt is elmesélte, hogy Omar feldühödött, amikor néhány hónappal ezelőtt egy meleg párt látott csókolózni az utcán Port St. Lucie-ben, ahol egyébként lakott a családjával. A BBC szerint Omar nem szerepelt semmilyen terrorista-listán, de priusza volt.

A hatóságok terrorcselekményként kezelik az esetet. Buddy Dyer, a város polgármestere együttérzését fejezte ki és borzalmasnak nevezte az esetet a reggel tartott sajtókonferencián.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin