Nagyvilág

A munkahelyeken is megnehezítenék a melegek és transzneműek helyzetét Floridában

Florida állam törvényhozása kiterjesztené a sokak által kritizált „Ne mondd, hogy meleg” törvényt a munkahelyi preferált személyes névmások és más LMBTQ+ jogok tiltására. Az állami szenátus republikánus tagja, Ryan Chamberlain által előterjesztett törvényjavaslat kizárólagos célja, hogy megtiltsa a munkahelyeken a munkatársak preferált személyes névmásának használatát. Megtiltaná továbbá az olyan munkavállalók büntetését, akik „mélyen vallásos vagy biológiai alapú meggyőződés alapján cselekszenek„.

A törvényjavaslat tisztázza az „állam politikáját” is, kijelentve, hogy egy személy neme „megváltoztathatatlan biológiai tulajdonság„, és hogy a törvényjavaslat támogatói „hamisnak tartanák, ha egy személynek olyan személyes névmást tulajdonítanának, amely nem felel meg az adott személy nemének„. A javaslat záradéká az LMBTQ+ nonprofit szervezeteket is ellehetetlenítené Floridában, visszavonva az állami támogatásokat azon szervezetektől, amelyek alkalmazottai szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos érzékenyítő képzésen vesznek részt.

Az Equality Florida, az államban működő LMBTQ+ nonprofit szervezet a törvényjavaslatot a jobboldali szélsőségesség „riasztó terjedésének” nevezte. „A javaslat példátlan ellenőrzést gyakorolna a DeSantis-kormányzat által nem kedvelt nonprofit szervezetek munkája felett, és messze túlmutat a preferált személyes névmások javasolt szabályozásán: agresszívan támadja a transznemű kormányzati alkalmazottak azon jogát, hogy egyszerűen önmaguk lehessenek” – olvasható a nonprofit szervezet közleményében.

A tavaly márciusban a jelenleg az elnökségért versenyben lévő, Ron DeSantis kormányzó által aláírt eredeti és sokat hivatkozott törvény megtiltotta, hogy az általános iskolai tanárok az állami iskolákban a szexuális irányultsággal vagy nemi identitással kapcsolatos témákról beszéljenek, de később kiterjesztették a középiskolás és azon túli oktatásra is. Amellett, hogy az államban élő transz és nembináris embereket célozták meg, a törvényjavaslatot és annak későbbi módosítását heves kritikák érték a homályos megfogalmazás miatt, amely akár a Shakespeare-darabokra is ráhúzható.

Ha elfogadják Chamberlain törvényjavaslatát, Florida államban gyakorlatilag betiltanák a szexuális irányultsággal vagy nemi identitással kapcsolatos képzés minden formáját. Alejandra Caraballo, a Harvard Egyetem jogi oktatója és aktivistája a közösségi médiában közzétett bejegyzésében „borzalmasnak” nevezte a jogszabályt, kiemelve a törvényjavaslat megdöbbentőbb pontjait.

Megtiltaná az LMBTQ+ közösségi klinikáknak, hogy az LMBTQ+ identitásról beszéljenek.” A törvényjavaslat hihetetlenül homályos: „Pontosan úgy, mint az eredeti ‘Ne mondd, hogy meleg’, homályos kifejezéseket használ nagy büntetésekkel, hogy korlátozza a párbeszédet. A szándék azonban egyértelmű: az LMBTQ+ emberek kiirtása a közéletből.

 

Melegellenes törvények újabb hulláma érkezik Floridába

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin