Nagyvilág

Több tucat embert tartóztattak le az isztambuli pride-on

isztambuli pride
Felvonulók az isztambuli pride-on. Fotó: Dilara Senkaya, Reuters

Legalább 50 embert tartóztatott le a rendőrség az isztambuli pride-on vasárnap – írja a Reuters.

Miután Recep Tayyip Erdoğan ismét megnyerte a választásokat, várható volt, hogy szigorítani fog a kormánya az LMBTQ közösséggel kapcsolatos hozzáállásán. Az elnök már a választási kampánya alatt is a közösség ellen uszított, és az ellenzéki pártokat „LMBTQ-barátnak” nevezte.

A vasárnapi pride felvonulás során a rendőrség megpróbálta megakadályozni, hogy a felvonulók eljussanak a központi Taksim térre és az İstiklal sugárútra, melyek hagyományosan a pride helyszínei. A közeli utcákat lezárták, a tömegközlekedést felfüggesztették.

A több száz felvonuló így a tértől fél órányi sétára található Mıstık parkban gyülekezett zászlókkal. A rendőrség a felvonulás után mintegy 50 embert tartóztatott le, az Amnesty International információi szerint legalább egy ember megsérült közben.

A török LMBTQ közösség helyzetének súlyosságát mutatja, hogy a hagyományosan kemalista (ellenzéki) İzmir városában is betiltották a pride-ot a hétvégén, és 44 embert tartóztatott le a rendőrség, amikor a tiltás ellenére mégis megtartották az eseményt.

Az isztambuli pride szervezői továbbra is kiállnak a közösség mellett, úgy nyilatkoztak, hogy nem hajlandók elfogadni a gyűlöletet és a tagadást.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin