Nagyvilág

A török elnök szerint egy erős családban nincsenek melegek

 

Recep Tayyip Erdoğan török elnök nemrég már utalt arra, hogy hamarosan LMBTQ-ellenes alkotmánymódosításra készül. Október 22-én Malatya városában arról beszélt, azért van szükség családvédelemre, mert egy erős családban nincsenek melegek.

„Az erős család erős nemzetet jelent. (…) Létezhet-e LMBT egy erős családban? Nem létezik. A nép akaratának képviselőiként védjük meg nemzetünket a deviáns és gonosz áramlatok támadásaitól!”

A több gazdasági fejlesztés közös ünnepélyes megnyitóján közölte, hogy a fejkendőviselésről szóló kérdéssel együtt ebben a témában is népszavazást írnak ki, számol be róla a Duvar hírportál.

„Előkészítettünk egy alkotmánymódosítást a deviáns mozgalmak ellen, ami szintén létfontosságú kérdés. Ha a parlament elé terjesztett javaslatot elfogadják, az fontos nyereség lesz Törökország számára. Ha ennek ellenkezője történik, akkor a választások után is folytatjuk a küzdelmet, hogy országunkat polgári és szabadelvű alkotmányhoz juttassuk. Vigyük ezt a kérdést népszavazásra! Hagyjuk, hogy a nemzet döntsön ebben a kérdésben!”

Október 4-én a legerősebb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt törvénytervezetet nyújtott be a nők fejkendőviseléshez való jogáról. Másnap Erdoğan alkotmánymódosítást sürgetett a kérdésben, és később azt mondta, a szóban forgó alkotmánymódosítás a család védelmére is kiterjed majd, amely szerinte „a férfi és a nő egyesüléséből áll”.

„A család fogalma nélkülözhetetlen számunkra. Mert egy erős nemzet egy erős családból ered. Az utóbbi időben bevezették az LMBT-t a társadalomba, és megpróbálják elfajítani a családi struktúránkat” – mondta Erdoğan október 7-én.

A női fejkendő betiltásának kérdése az 1990-es években és a 2000-es évek elején fontos helyet foglalt el a törökországi nyilvános és politikai vitákban. A jelenleg kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2010-ben feloldotta a fejkendőtilalmat az egyetemeken tanuló diákok, 2013-ban pedig a közalkalmazottak számára. A jövőre esedékes választások előtt a kormánypárt azzal riogat, hogy hatalomra kerülve az ellenzék újra betiltaná a fejkendőviselést. A tervezett népszavazások miatt a Köztársasági Néppárt elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlította a török elnököt.

Kemal Kılıçdaroğlu a tweetben azt írta: „Mi történt, te most egy fake Orbánt játszol, Erdogan? Ez itt Törökország, nem Magyarország! Támogassátok a törvényjavaslatot, ne a népszavazást… Ha nem menekülsz, akkor ez a kérdés megoldódik. Van benned ennyi bátorság?”

A pártelnök ezzel a magyar kormány áprilisi propaganda népszavazására utalt. Érdekes látni, hogy a magyar népszavazásnak olyan nemzetközi híre lett, hogy még a török belpolitikában sem kell külön magyarázni az átlag választópolgárnak szóló üzenetben, hogy miről is van szó.

2022 áprilisában csak azért zajlott az országgyűlési választással egy időben a kormány által kezdeményezett országos népszavazás, hogy azzal mozgósítsák a kormánypártok híveit. A korábban elfogadott homofób és transzfób propagandatörvény miatt érdemi tét nélküli népszavazás így is érvénytelen lett: 1,6 millió szavazó üzente meg, hogy nem kér a kormány kirekesztésre és gyűlöletre épülő kampányából.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin