Nagyvilág

Több tízezren vettek részt a varsói pride felvonuláson

Több tízezren vettek részt szombaton a varsói pride felvonuláson, hogy az esedékes választások előtt az LMBTQ emberek egyenjogúságát követeljék. Az újraválasztásra hajtó jobboldali kormány a korábbi kampányai során az általa csak “LMBTQ-ideológiának” nevezett jelenségek elleni fellépésre összpontosított. Varsó polgármestere azonban fogadkozott, hogy az LMBTQ közösség ott mindig biztonságban lesz:

“És remélem, hogy mindannyian biztonságban lesztek Lengyelországban” – mondta a liberális ellenzéki párt képviselője, Rafal Trzaskowski a tömegnek. “Meg akarjuk mutatni, hogy ma a sokszínűség, a kisebbségi jogok azt jelentik, hogy Európa nyitott, Európa toleráns” – idézi a polgármester sajtótájékoztatóját a BBC.

 

 

Lengyelországban az azonos nemű párok kapcsolatát jogilag nem ismerik el, és az ország megtiltotta számukra a gyermekek örökbefogadását. Akadályokba ütköznek azok a transzneműek is, akik a nemüket szeretnék jogilag elismertetni.

A kormányzó konzervatív nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) párt szerint a házasság és az örökbefogadás kiterjesztése az azonos nemű párokra veszélyezteti a hagyományos családi struktúrát, és káros a gyermekek számára.

Az aktivisták arra számítanak, hogy a párt ezeket a kérdéseket arra fogja felhasználni, hogy az őszi választásokon mozgósítsa a konzervatív szavazókat a túlnyomórészt katolikus országban. “Szinte száz százalékig biztos vagyok benne, hogy idén is ez fog történni” – mondta Alicja Herda, a varsói pride felvonulás egyik szervezője a Reutersnek. “De nem igazán aggódom, mert mi egy nagyon erős közösség vagyunk, és nem lesz könnyű megakadályozni, hogy megtartsuk a felvonulásokat, hiszen nincs azzal gond, ha azok vagyunk, akik”.

A varsói felvonuláshoz csatlakozott Mark Brzezinski, az Egyesült Államok lengyelországi nagykövete és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is. “Nem hagyjuk magunkat befolyásolni azoktól, akik el akarják törölni a nők jogait, a kisebbségek jogait, az LMBTQ közösség jogait” – mondta a párizsi polgármester, aki hozzátette, hogy teljes mértékben támogatják a lengyel transzneműek jogait.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb