HírekPride

Tízezrek ünnepelték hétvégén a pride-ot szerte Európában

A gyönyörű nyári idő beköszöntével és a hivatalos Pride Hónap elindulásával a pride felvonulások száma is látványosan megugrott a hétvégén Európa minden sarkában. Vegyük sorra, hol ünnepelték az LMBT-közösséget és a sokszínűséget!

Tel Aviv, Izrael

Több, mint negyed millió helyi lakos és turista vett részt az idén huszadik alkalommal megrendezett, két héten át programokat kínáló Tel Aviv Pride záróeseményén. A sokak által csak „a Közel-Kelet San Franciscójaként” emlegetett város és Izrael az elmúlt évtized során a gay turizmus egyik legkedveltebb célpontjává vált és ezt a hétvégi résztvevők elképesztő száma is ékesen bizonyítja.

Budapesten június nyolcadikán, pénteken vette kezdetét az idén egy hónapon át tartó Budapest Pride. A megnyitóról készült beszámolónk itt olvasható.

 Róma, Olaszország

Több ezren mentek ki Róma utcáira a pride felvonulás keretében, az LMBT-közösséget érő diszkrimináció ellen és az elfogadás mellett tüntetve. LMBT-jogi szervezetek körében finoman szólva is kiverte a biztosítékot, amikor múlt héten a felálló új olasz kormány családügyekért felelős minisztere, Lorenzo Fontana kijelentette: nem léteznek szivárványcsaládok az országban.

Fontos, hogy láthatóan jelen legyünk, hallassuk a hangukat és bizonyítsuk, hogy igenis létezünk. Mi is ugyanúgy emberek vagyunk és mi is vágyunk családra. Családra, amelyet a szeretet tart össze” – nyilatkozta az egyik szervező. A bejegyzett élettársi kapcsolat Olaszországban 2016 óta elérhető azonos nemű párok számára.

Bukarest, Románia

3000-en sétáltak végig a román főváros belvárosán. A boldogság tapintható volt, különösen azután, hogy az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága egy román-amerikai meleg pár ügye kapcsán a következő határozatot hozta: “A házastárs fogalma az uniós állampolgárok és családtagjaik szabad tartózkodáshoz való joga vonatkozásában érvényes az azonos nemű házastársakra is”. Az ügy részletei a döntésről szóló cikkünkben olvashatóak.

Varsó, Lengyelország

Kelet-Európához képest elképesztő számban, 45 ezren vettek részt az idei Egyenlőség Parádén. A jelenlévők nemcsak az LMBT-közösségért, de a nőkért, az etnikai kisebbségekért és a fogyatékkal élő emberekért is vonultak. A pride tiszteletére az egykori LMBT-szimbólum helyén is ismét teljes fényében pompázott a szivárvány.

Riga, Lettország

A Baltikum Pride vetésforgó-szerűen kerül évről évre megrendezésre a három baltikumi ország fővárosában: Tallinnban, Vilniusban és Rigában. Idén ez utóbbin volt a sor és itt is több ezren ünnepeltek az utcákon. Egy szélsőjobboldali csoport felhívására a gyülekezőhelynél mintegy 30 ellentüntető várta az érkezőket „a homoszexualitás reklámozása ellen” tüntetve. Incidens szerencsére nem robbant ki a két tábor között.

E nagyvárosokon kívül immár tizennegyedik alkalommal a görögországi Athénban és a bulgáriai Szófiában is most hétvégén ünnepelték a pride-ot, a tengerentúlról pedig Los Angeles-t érdemes megemlíteni.

Athén Pride 2018
Los Angeles Pride 2018
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin