Hírek

Lebontották Lengyelország LMBT-szimbólumát

 

Bár Lengyelország a rendszerváltás óta rendületlenül igyekszik Nyugat-Európa nyomába érni, az LMBT-jogok területén tetemes a lemaradás. Ebben nem elhanyagolható szerepe van a római katolikus egyháznak is, amely ultrakonzervatív értékrendjével továbbra is jelentős hatással bír a politikusok és választóik gondolkodására. Jó példája ennek, hogy a lengyel törvényhozás alsóházában, a Szejmben sorra elbukik az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatára vonatkozó törvényjavaslat.

Szerda éjszaka több száz ember nézte végig, ahogy Varsó egyik belvárosi teréről lebontják a szivárvány installációt, ami három évvel ezelőtti felállítása óta a lengyel LMBT-közösség egyik szimbóluma volt. Nem véletlen, hogy ez idő alatt összesen hét alkalommal gyújtották fel szélsőséges homofób csoportok.

A szivárványt 2012-ben állították fel Lengyelország EU-elnökségének indulásakor és a fővárosi önkormányzat most nem hosszabbította meg a szerződést az alkotóval. Lengyel újságírók szerint nem volt még olyan műalkotás az ország történelme során, amely így megosztotta volna az embereket.

Katolikus papok előszeretettel hivatkoztak rá „a deviancia szimbólumaként” és kárhoztatták, amiért szerintük megsérti a hívő emberek érzéseit. A szivárvány installáció mostantól a Modern Művészetek Központjának tulajdonát képezi.

Arról, hogy Lengyelországban milyen ma melegként felnőnie egy fiatalnak, ide kattintva olvashattok.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin