HírekPride

Merj nagyot álmodni! – Kezdetét vette a 23. Budapest Pride

Tegnap este, június 8-án több száz vendég jelenlétében hivatalos megnyitó ünnepséggel kezdetét vette a 23. Budapest Pride Fesztivál. “Merj nagyot álmodni!” – szól az idei szlogen, jelezve a fesztivál programkínálatának növekedését is: míg a rendezvény kezdetben 3-4, majd az utóbbi években 10 napig tartott, addig idén már egy hónapon keresztül várják koncertek, színházi előadások, beszélgetések, kiállítások és workshopok az érdeklődőket.

A fesztivált Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója nyitotta meg, aki elmondta, a többségi társadalom támogatása rendkívül fontos, valamint nagy előrelépés, hogy egyre több cég áll ki az LMBTQ emberek ügye mellett. “…A kulcs ahhoz, hogy most itt legyek, a hetero barátaim voltak. Mert ha két hetero barát meg tudja adni az erőt egy ügyvezetőnek, akkor ez a két barát meg tudja adni az erőt egy egész cégnek. És ha két hetero barát meg tudja adni egy egész cégnek, akkor egy pár hetero barát meg tudja adni az erőt egy csomó szervezetnek…

Árvai Péter

Árvai Péter mellé felállt a színpadra édesanyja és több kollégája, barátja is, akik a beszéd végén feltartották a kezükben tartott táblákat: ezeken több, mint száz magyar cégvezető arcképe volt látható. Olyan vezetőké, akik tavaly személyesen is kimentek a Budapest Pride záró felvonulására. Míg 2017-ben ez a szám elérte a 120-at, idén a cégeket tömörítő Nyitottak Vagyunk kezdeményezés – amelynek Péter az alapítója – bízik benne, hogy 200-nál is többen lesznek.

Felszólalt és szomorúságának adott hangot Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró (az általa rendezett, a Berlinalén Arany Medve-díjjal jutalmazott Testről és lélekről főszereplőjével, Borbély Alexandrával készült interjúnk itt olvasható). “Úgy érzem, visszafelé folyik a víz a Dunában, a békés és derűs együttélés nemek, népcsoportok, kisebbségek és nagyobbságok között ismét megkérdőjeleződik, ismét ott ágálnak a politikusok és az általuk felheccelt, bizonytalan frusztrációjukat becsatornázó emberek, ahol semmi keresnivalójuk: embertársaik hálószobájában, magánéletében, legintimebb döntéseiben. Nem csak a Dunában folyik a víz visszafelé, sok nagy folyó iránya megfordult, a Mississippitől a Volgáig.

Enyedi Ildikó | Fotó: Reviczky Zsolt

Beszédet mondott Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke is: “…Mit látunk, ha körbenézünk a politikában, a közéletben ma Magyarországon? Én zsarnoki hatalomvágyat, végtelen butaságot, fájó embertelenséget, az alapvető emberi tisztesség most éppen egyre nagyobb hiányát látom. Egymást marcangoló vadállatokká tett sokakat az egyre nagyobb szegénység, a félelem, a gyűlölet…” Hosszútávú megoldásként a tudatos közösségszervezésről szólt, és ehhez kapcsolódóan az egyének hozzáállását hangsúlyozta. “…Bármilyen istent imádsz, bármiben hiszel vagy nem hiszel, az biztos, hogy nem gyűlölni jöttél a világra […] Bármit csinálsz, kérdezd meg magadtól: ezzel hidat építek vagy falat emelek?…” Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa levélben köszöntötte a fesztivál résztvevőit.

Végül Horváth Noé az Amnesty International aktivistája őszinte hangvételű beszédében, a transzneműek helyzetét megvilágítva mesélt saját útjáról. “…Tudjátok mitől féltem a legjobban? […] Hogy egy nap felkelek és azt fogom mondani, hogy ez csak egy pillanatnyi hóbort volt. Hogy már elmúlt. Hogy többé már nem akarok férfi lenni. 26 éven át tudtam, hogy nem vagyok nő és mégis, amikor a döntés pillanatához érkeztem attól féltem, hogy egyszer mégis meg fogom magam gondolni. 3 év telt el azóta, 1,5 éve szedek hormont, 3 hónapja túl vagyok a mellkasműtétemen, hivatalosan is Noé vagyok és férfi. Egy boldog ember.

Horváth Noé

A megnyitó ünnepségen, mint az már hagyomány, átadták a Háttér-díjat, melyet 2005 óta minden évben olyan személy (csoport, vagy projekt) kap meg a Háttér Társaságtól, aki az elmúlt években sokat tett az LMBTQ közösségért. Idén a Szimpozion Egyesület elnöke, Virág Zsolt kapta meg az elismerést.

A beszédek szüneteiben a Mayberian Sanskülotts dalai szórakoztatták a közönséget.

Idén egész júniusban országszerte (a debreceni Pride Hónap részletei itt olvashatóak) várja programokkal az érdeklődőket a Budapest Pride Fesztivál, melynek lezárásaként július 7-én szombaton megrendezésre kerül a Budapest Pride Felvonulás. A menet idén a Városligetből indul és a Kossuth téren ér majd véget. A szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a menethez bárhol lehessen csatlakozni.

Forrás: Szivárvány Misszió Alapítvány

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin