Lifestyle

Tanulmány: A szülők szexuális orientációja nem számít a gyermek fejlődésekor

Egy 34 tanulmányt elemző kutatás szerint az LMBTQ családokban felnővő gyerekek ugyanolyan jól – ha nem jobban – boldogulnak, mint a heteroszexuális családokban élők – írja a The Guardian.

Amerikai és kínai kutatók olyan országokban készült tanulmányokat vizsgáltak meg, ahol engedélyezett az azonos nemű párok házassága. Arra koncentráltak, hogy milyen különbségek vannak az LMBTQ családok és a heteroszexuális családok között.

Az elemzés eredménye szerint a szülők szexuális orientációja vagy nemi identitása nem igazán számít a gyermekek fejlődése szempontjából.

„Sok aggály ellenére a vizsgálatunk szerint a legtöbb családi eredmény hasonló a két családtípus között, és a szexuális kisebbséghez tartozó családok még jobb eredményeket is mutatnak bizonyos területeken, például a gyermek pszichológiai alkalmazkodásában és a gyermek-szülő kapcsolatokban” – írták a kutatók.

Ez egybecseng korábbi vizsgálatok eredményeivel, melyek ugyancsak azt találták, hogy a szivárványcsaládokban nevelt gyermekek ugyanolyan jól teljesítenek az iskolában, vagy éppen a társadalomban, mint az úgymond hagyományos családmodellben felnőtt gyerekek.

A mostani kutatás megállapította, hogy a queer szülők szignifikánsan kevesebb pszichológiai problémáról számoltak be az óvodáskorú gyermekek körében, mint a heteroszexuális szülők. Az idősebb, iskoláskorú gyermekek körében ugyanakkor nem találtak különbséget.

Van, amiben a szivárványcsaládok jobbak

Sok tekintetben a különböző családmodellek nem mutattak nagy különbségeket, úgy mint család működése, a párkapcsolati elégedettség, a szülői mentális egészség és szülői stressz. Egyes területeken azonban a szivárványcsaládok jobban teljesítenek.

„A szexuális kisebbséghez tartozó szülői csoportoknál a heteroszexuális szülői csoportokhoz képest a szülő-gyermek kapcsolat minőségének magasabb szintje figyelhető meg, például magasabb szintű meghittség, több interakció és támogatóbb viselkedés” – írják.

Azt is megjegyezték, hogy queer családban felnőni bizonyos előnyökkel is járhat a gyermekek számára. A vizsgálatok szerint ezek a gyerekek toleránsabbak a sokszínűséggel kapcsolatosan, és gondoskodóbbak a fiatalabb gyermekekkel, mint heteroszexuális szülőkkel felnővő társaik.

Több, a kutatásban részt nem vevő szakértő is megjegyezte viszont, hogy a kutatók olyan tanulmányokat is figyelembe vettek, melyeket korábban már kétségbe vontak, míg más, fontos tanulmányokat nem vettek bele a vizsgálatba. Ugyanakkor Dr. Rachel Farr, a Kentucky Egyetem LMBTQ családokkal foglalkozó szakértője szerint ez a vizsgálat mégis jelentősnek mondható.

„Az általános üzenet ugyanaz” – mondta. „A szülők szexuális irányultsága és nemi identitása sokkal kevésbé fontos a gyermekek eredményei és fejlődése szempontjából, mint az, ami a családon belül történik, például a szülői és családi kapcsolatok minősége”.

A kutatók elismerték, hogy a tanulmány bizonyos szempontból limitált, mivel csak olyan országokat vizsgáltak, ahol legális az azonos nemű párok házassága, és ahol általában nagyobb az LMBTQ közösség elismerése is. Ugyancsak limitáló tényező lehet, hogy a vizsgált családokban a párok többsége leszbikus vagy meleg volt, így más szexuális orientációjú szülőket felvonultató családokat nem nagyon vizsgáltak.

 

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin