Nagyvilág

Szürke szivárvánnyal emlékeznek Bécsben a náci korszak meleg áldozataira

A náci korszak homofób üldöztetésének áldozatul esett férfiak és nők emlékművét régóta tervezik Bécsben. A város vezetése a héten mutatta be a zsűri által kiválasztott győztes tervet, ami egy szürke szivárványt formál. A bécsi HOSI szervezet képviselője, Markus Steup szerint az emlékművel évtizedes igény teljesül.

Emlékeztet arra, hogy az LMBTQ áldozatokat a második világháborút követő évtizedekben nem ismerték el, a túlélők nemhogy kárpótlásra nem voltak jogosultak, de a koncentrációs táborban töltött időt a melegek esetében Ausztriában nem számították be a nyugdíjukba – míg a tábori őrökét igen. Ann-Sophie Otte, a bécsi HOSI elnöke szerint fontos jelzés, hogy az emlékmű a Resselparkban, a város egyik központi helyszínén valósul meg.

 

 

Bécs több mint 15 éve próbál egy emlékhelyet kialakítani, azonban eddig már kétszer is újra kellett kezdeni a tervezési folyamatot. Legutóbb 2020-ban a brit művész, Marc Quinn vonta vissza az eredetileg győztes koncepcióját, amely két pár kezet formázott, a koronavírus-járvány okozta csúszásokra hivatkozva. 2006-ban pedig a Gestapo volt bécsi főhadiszállása elé terveztek egy 20×20 méteres, rózsaszín vizű medencét, de az akkor győztes terv kivitelezése technikailag végül lehetetlennek bizonyult. A város ezután 2010 és 2015 között évente változó, ideiglenes alkotásokkal emlékezett, de ezek nem mindig voltak könnyen kommunikálhatóak a közvélemény felé.

Most ha minden a tervek szerint alakul, akkor Sarah Ortmeyer és Karl Kolbitz szürke szivárványa a jövő évtől már látható lesz Bécsben.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin