Nagyvilág

Szivárványzászlóval rohant a pályára egy férfi a katari focivébén

Tüntető futott be hétfőn a pályára a Portugália és Uruguay közötti világbajnoki csoportmérkőzésen, kezében szivárványzászlóval, rajta PACE, azaz béke felirattal. Kék Superman-póló volt rajta, amelynek elején a „SAVE UKRAINE”, hátulján pedig a „RESPECT FOR IRANIAN WOMAN” felirat volt olvasható – számol be az AP News.

A biztonsági őrök lekergették a tüntetőt, és a zászlót a pályára dobták, mielőtt a tüntetőt kivezették. A játékvezető ezután felvette a zászlót, és az oldalvonalon hagyta, ahol néhány pillanatig ott is maradt, mielőtt egy önkéntes elvitte. Az nem volt azonnal világos, hogy az illető ellen vádat emeltek-e, vagy a rendőrség őrizetbe vette.

Thierry De Backer, a FIFA médiafelelőse a mérkőzésen az Associated Pressnek elmondta, hogy „fogalma sincs”, mi történt a tiltakozóval. A helyi katari szervezők nem kívántak nyilatkozni.

A katari torna első hetében hét európai csapat adta fel a harcot, hogy a világbajnoki mérkőzéseken szivárványszínű „One Love” karszalagot viselhessenek. A szurkolók arra is panaszkodtak, hogy nem engedték be az LMBTQ-jogokat jelképező szivárványszínű tárgyakat a konzervatív iszlám emírség stadionjaiba – utóbbit tavasz óta tudni lehetett.

Katar melegellenes törvényei és az LMBTQ-emberekkel szembeni bánásmódja az első, Közel-Keleten megrendezett labdarúgó világbajnokság előkészületei során is érzékeny pontok voltak. A katari szervezők és politikusok azt mondták, hogy mindenkit szívesen látnak, beleértve az LMBTQ-szurkolókat is, de a látogatóknak tiszteletben kell tartaniuk az ország kultúráját.

 

 

Az incidens a Lusail Stadionban rendezett mérkőzés második félidejében történt.

A portugál középpályás, Bruno Fernandes, aki csapata 2-0-s győzelmének mindkét gólját szerezte, elmondta, hogy annyira a játékra koncentrált, hogy nem igazán vette észre, mi volt a tüntető szándéka, és azt gondolta, hogy a tiltakozó talán Cristiano Ronaldóval, Fernandes sztárcsapattársával akart fényképezkedni.

Hogy őszinte legyek, nem igazán láttam, hogy mi volt az üzenet, amit közvetíteni akart” – mondta Fernandes. „De erről már sokszor beszéltünk. … Tiszteletben tartunk minden emberi jogot, de ezek olyan politikai kérdések, amelyekre sajnos nincs sok ráhatásunk, amelyeken nem igazán tudunk változtatni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin