Nagyvilág

Szélsőségesnek bélyegezné Oroszország az „LMBTQ-mozgalmat”

 

Az orosz igazságügyi minisztérium kérelmet nyújtott be az ország legfelsőbb bíróságához, hogy az általa „nemzetközi LMBT-mozgalomnak” nevezett tevékenységet szélsőségesnek minősítve tiltsák be – írja a BBC.

A beadványból nem derül ki, hogy a minisztérium az LMBTQ-közösség egészét vagy konkrét szervezeteket ért „mozgalom” alatt.

A minisztérium szerint a mozgalom „szélsőséges tevékenység” jeleit mutatja, beleértve a „társadalmi és vallási viszályok szítását”. A tiltás miatt minden LMBTQ-aktivistát bűncselekménnyel vádolhatnának. A legfelsőbb bíróság november 30-ára ütemezte az ügy vizsgálatát.

Az orosz hatóságok a múltban már használták a szélsőséges jelzőt olyan jogvédő szervezetekkel és ellenzéki csoportokkal szemben, mint Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapítványa.

Amennyiben a bíróság helyt ad a minisztérium beadványának, a tiltás lehetetlenné fogja tenni az LMBTQ-szervezetek működését, azok aktivistái és munkavállalói ellen pedig akár bűnvádi eljárást is lehet majd indítani – idézi a Moscow Times az egyik aktivistát.

Elemzők szerint ez egy populista lépés, amelynek célja, hogy szavazatokat nyerjen a jövő évi elnökválasztás előtt. Vlagyimir Putyin várhatóan ötödik elnöki ciklusáért indul, bár még nem jelentette be nyíltan a jelöltségét.

Putyin intézkedései az elmúlt években egyre kétségbeejtőbbé tették az LMBTQ-közösség helyzetét Oroszországban. Tavaly decemberben lépett hatályba például a felnőttek számára az „LMBT-propagandát” tiltó törvény, aminek következtében betiltottak applikációkat, cenzúráztak filmeket, televíziós sorozatokat, de még videóklipeket is. A transznemű emberek is célpontba kerültek, például a nemi megerősítő műtétek betiltásával.

Gyilja Gafurova, a Szfera LMBTQ jótékonysági szervezet vezetője, aki már elhagyta Oroszországot, az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a hatóságok nem csupán „ki akarnak törölni minket a közéletből: be akarnak tiltani minket, mint társadalmi csoportot”.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin