Nagyvilág

Szabadlábra helyezték az egyik halálra ítélt LMBTQ aktivistát Iránban

elham choubdar
Zahra Sediqi Hamedani (balra) és Elham Choubdar. / Fotó: hra-news.org

Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsági Bizottsága (USCIRF) értesülései szerint óvadék ellenében kiengedték a börtönből az Iránban halálra ítélt egyik LMBTQ aktivistát. Elham Choubdar elhagyhatta az urmiai börtönt, miután az 1 milliárd riálos (kb. 8,8 millió forintos) óvadékát kifizették. A másik elítéltet, Zahra Hamedanit továbbra is börtönben tartják, mivel az ő óvadékát nem tették le.

A két nőt 2021-ben tartóztatták le, majd halálra ítélték őket “romlottság terjesztéséért a Földön“, ami Iránban magába foglalja az erkölcsi romlottságot. Homoszexualitás népszerűsítésével, a kereszténység terjesztésével és iszlámellenesnek nyilvánított médiumokkal való kapcsolattartással vádolták meg őket. Az USCIRF információ szerint Choubdar letartóztatásának oka feltételezett LMBTQ identitása és LMBTQ jogokkal kapcsolatos közösségimédia-posztjai voltak.

Emberi jogi szervezetek azonnal kampányolni kezdtek a két nő szabadon engedéséért és az emberi jogok durva megsértésének nevezték azt, ahogyan a két aktivistával bántak.

Irán LMBTQ jogok szempontjából az egyik legveszélyesebb ország a világon, több embert kivégeztek már a vélt vagy valós szexuális orientációjuk miatt.

A USCRIF tweetben emlékeztetett arra, hogy bár megkönnyebbültek a nő elengedésének hírére, nem szabad elfelejteni, hogy a két aktivistát továbbra is halálbüntetés fenyegeti.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin