Nagyvilág

Halálra ítéltek két LMBTQ-aktivistát Iránban

Zahra Hamedani. Fotó: twitter.com/1500tasvir_en

 

Az iráni Urmia városának bírósága halálra ítélte a 31 éves Zahra Sediqi Hamedanit és a 24 éves Elham Choubdart „romlottság terjesztéséért a Földön„, ami Iránban magába foglalja az erkölcsi romlottságot. Homoszexualitás népszerűsítésével, a kereszténység terjesztésével és iszlámellenesnek nyilvánított médiumokkal való kapcsolattartással vádolták meg őket.

Az iráni hatóságok megerősítették a halálbüntetés hírét, de állításuk szerint az ítéletet emberkereskedelem miatt hozták. A hivatalos álláspont szerint „a kibertérben megjelent hírekkel és az elterjedt pletykákkal ellentétben ezt a két személyt azzal vádolják, hogy nőket és fiatal lányokat tévesztettek meg, és a régió egyik országába csempészték őket”.

Az Amnesty International szerint Hamedani gender-nonkonform emberi jogi aktivista, akit kizárólag a valós vagy feltételezett genderidentitása, szexuális orientációja és a közösségi médiában közzétett, LMBTQ-jogokat védő posztjai miatt tartóztattak le.  Még 2021 októberében fogta el a Forradalmi Gárda, amikor megpróbált Törökországba átjutni. Saját elmondása szerint 53 napig tartották fogva, ami alatt erőteljes kihallgatásoknak vetették alá és verbálisan bántalmazták. Azzal fenyegették, hogy kivégzik, vagy más módon bántani fogják, és elveszik a gyermekei felügyeleti jogát.

A Sareh néven is ismert nőt januárban állították bíróság elé Urmiában. Itt megvádolták homoszexualitás és kereszténység propagálásával és ellenséges sajtóhoz fordulással. Hamedani korábban egy BBC-dokumentumfilmben nyilatkozott az elnyomott LMBTQ-emberek helyzetéről a kurdisztáni régióban, ahol élt. Irán törvényei tiltják az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, a büntetés korbácsolástól a halálbüntetésig terjedhet.

A kereszténység terjesztésének vádját arra alapozták, hogy a nő kereszt alakú medált viselt és évekkel ezelőtt egy házi templomban járt. Azok az állampolgárok, akiket nem ismernek el kereszténynek, zoroasztriánusnak vagy zsidónak, nem gyakorolhatják ezeket a vallásokat nyilvánosan.

Mielőtt elfogták, Hamedani készített egy videót, melyben elmondja Törökroszágba menekülési szándékát, és hogy ha nem sikerül átjutnia a határon, akkor „az életemet adtam ezért az ügyért”.

A másik elítéltről, Elham Choubdarról nem közöltek semmilyen információt az érintett szervezetek.

Külföldi székhelyű iráni LMBTQ-szervezetek azt szeretnék, ha a külföldi kormányok nyomást gyakorolnának Iránra és követelnék a két nő elengedését. Ez az első alkalom, hogy Iránban nőket ítélnek halálra szexuális orientációjuk miatt.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin