Utazás

Spanyolország – a mediterrán LMBTQ paradicsom

Ha bárkit megkérdeznék, szerinte melyik a három top LMBTQ-desztináció Európában, akkor valamelyik spanyol város bizonyosan szerepelne a listáján. Nem is csoda, hiszen a spanyolok azonkívül, hogy nagyon vendégszerető nép, nagyon elfogadóak és toleránsak is. A toleráns kifejezést szerintem ők már nem is nagyon ismerik ilyen kontextusban, mert számukra teljesen természetes, ha valaki a saját neméhez vonzódik.

A katalán barátnőm erről úgy mesélt nekem, hogy náluk otthon, Gironában a nagymama megkérdezte a fiúunokáját, hogy van-e már barátnője. A nemleges válaszra a mama rögtön visszakérdezett, hogy akkor barátod van-e. A nagyit nem érdekelte, hogy az unokája kit szeret, csak legyen boldog a szíve választottjával.

A több évnyi, Spanyolországban töltött idő alatt számomra is ez a hozzáállás és életszemlélet lengte be a mindennapokat. Most azt a három, szerintem legvarázslatosabb spanyol LMBTQ-barát várost szeretném bemutatni nektek, amelyet az év bármely szakában ajánlok akár nyaralás, akár egy hétvégi városnézés alkalmából.

 

Városháza, Alicante | Fotó: Depositphoto

 

Egy kis spanyol LMBTQ történelem

Ahogy a világ számos más országában, úgy Spanyolországban is sokáig tiltott volt a homoszexualitás, ami a Franco-diktatúra ismeretében nem is meglepő. A diktátor bukása előtt öt évvel, azaz 1970-ben törvénybe foglalták, hogy akiről kiderült, hogy a saját neméhez vonzódik, arra három év börtön vár. Ennek ellenére már a hatvanas években Barcelonában, Ibizán és Sitgesben elkezdődött a helyi melegmozgalmak kialakulása, ami később nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Spanyolország a kontinens egyik legelfogadóbb nemzetévé váljon. Az első spanyol melegszervezet is Barcelonához köthető, amelyet 1970-es megalakulása után három évvel már fel is oszlattak, de Franco halála után újabb szervezet alakult, amely az ország történetének első melegjogi tüntetését szervezte Barcelonában a La Ramblán. A felvonuláson közel 5000 ember vett részt.

A homoszexualitás dekriminalizálására 1979-ig kellett várni, és még ugyanebben az évben, júniusban megrendezték az első pride felvonulást is a fővárosban, Madridban. Az ország ezt követően mindig élen járt az LMBT-jogok elismerésében, amire jó példa, hogy Hollandia után 2005-ben Spanyolország a világon másodikként teremtette meg a házassági egyenlőséget.

Barcelona, a meleg főváros

Az Európa meleg fővárosa címet több város is magának érzi, Barcelona mellett például Berlin is, így nehéz egyértelműen meghatározni – szerintem nem is lehet –, hogy melyik is az igazi. Maradjunk annyiban, hogy Barcelona biztosan az egyik meleg fővárosa az öreg kontinensnek, amihez rengeteg adottsága van. A város melegnegyedében, amit Gaixample-nek hívnak (a hivatalos Eixample negyed után) rengeteg bár található. A katalán fővárosban nyílt meg 2003-ban a magát „heteróbarátként” aposztrofáló Axel Hotel szállodalánc első tagja, ami a mai napig ikonikus szerepet tölt be a város meleg életében. Ha turistaként nem is lakunk a szállodában, de a rooftop bárját mindenképpen fel kell egyszer keresni, ha a városban tartózkodunk.

Az estét általában érdemes a bárokban indítani – bár 11 óra vagy éjfél előtt érkezni szinte felesleges –, ahol a bulira hangolódás garantált. Az egyik kedvenc helyem a Moeem, ami szinte pillanatok alatt megtelik, majd innen általában 1 óra után kezdenek átmenni az emberek a szórakozóhelyekre. Zenei stílustól függően tudom ajánlani az Arena Disco-t, a Safari Clubban a szombatonként jelentkező YASS! Party-t vagy a Matinée Group szervezésében a szintén szombatonként megrendezésre kerülő Pervert-et. Ha már az utóbbi szervezőcsapatról beszélünk, akkor ne feledkezzünk meg a világ legnagyobb meleg zenei fesztiváljáról, a Circuit Festivalról sem, amelyet békeidőben augusztusban rendeznek.

És ha nyáron érkeztek Barcelonába, akkor mindenképpen legalább egy napot töltsetek el a várostól mindössze 30-40 perc vonatútra található Sitgesben, ami azonkívül, hogy egy csodás katalán kisváros, igazi meleg turistaparadicsom is.

 

Barcelona | Fotó: Depositphoto

 

Madrid, a legek városa

Egy helyi felmérés szerint az embereknek Madrid hallatán három dolog jut eszükbe; a foci, a Prado és a pride. Amikor ezt először hallottam idén nyáron – elég hiteles forrásból –, akkor én is nagyot néztem, de ha belegondolunk abba, hogy a világ harmadik és Európa legnagyobb pride-ja Madridban van, akkor nem meglepő az asszociáció. A minden év június vége és július legeleje között megrendezett Orgullo Madrid nem véletlenül a város legjelentősebb turisztikai attrakciója, aminek népszerűségén még nagyobbat dobott, hogy 2017-ben Madrid adott otthont a World Pride-nak. Ez az időszak ugyan már a forró nyári napokról szól a spanyol fővárosban és néha elviselhetetlenül meleg van, de ha még nem voltatok a Madrid Pride-on, akkor egyszer mindenképpen ki kell próbálnotok. Ilyenkor tényleg az egész város szivárványban úszik, és rengeteg programmal, óriási bulikkal várják az érdeklődőket.

Madridban viszont nem csupán a pride a legnagyobb a kontinensen, hanem a híres melegnegyed, a Chueca is Európa legnagyobbjaként és a világ egyik leghíresebbjeként van számontartva. A negyed nevét viseli az itteni metróállomás, ami tényleg az egész kerület szívében található, és a World Pride óta szivárványos dekorációt is kapott a megálló – ezzel is jelezve, hogy tudjuk, megérkeztünk. A bárok közül a kedvenceim közé tartozik a D’Mystic, a La Kama, a La Kama Café és a Club 54. A Chueca viszont nemcsak a város melegbárjainak, hanem kiváló üzleteknek is otthont ad, így az esti bulizás mellett a nappali shoppingolás miatt is érdemes felkeresni.

 

 

Maspalomas, ahol mindig meleg van

Amikor először jártam Gran Canarián, fogalmam se volt, hova csöppentem. Gondolok itt arra, hogy akkor én teljesen naivan szálltam fel a repülőre és indultam el egy barátnőmmel nyaralni, aki ugyan mondta, hogy olyan helyre megyünk, ahol pezsgő meleg élet van, de ennyire pezsgőre pont nem gondoltam. Második alkalommal már célzottan az Európában minden évben elsőként megrendezésre kerülő pride-ra, a május elején tartott Gay Pride Maspalomas eseményre mentem, ami óriási élmény volt. Pár év szünet következett számomra, majd egy szakítás után lefoglaltam a repülőjegyemet újra Gran Canariára, ami teljesen véletlenül a novemberi Winter Pride idejére, pontosabban a sziget történetének legelső ilyen rendezvényének idejére esett.

Számomra ez volt itt a legcsodálatosabb élmény: amikor november közepén a kontinens belsejében már javában nagykabátos időszak van, mi épp egy T-Dance party-n vagy éjszaka egy koncerten, szabadtéri bulin trikóban buliztunk.

Maspalomas ezért nem véletlenül került be a TOP3 spanyol LMBTQ desztinációk közé nálam, hiszen egészen kora tavasztól késő őszig találunk olyan rendezvényt, amin jól érezzük magunkat, és mindezt 30 fok körüli vagy feletti szikrázó napsütésben. A kora tavasz alatt egészen pontosan a márciust értem, ugyanis ekkor rendezik meg a helyi karnevált, amelyen mindössze egyszer vettem részt eddig, de számomra szinte teljesen ugyanolyan volt, mintha egy pride-on lettem volna.

Bármilyen eseményre is látogassatok el Maspalomasban vagy csak szimplán töltsetek el időt a szigeten, a Yumbo Centert semmiképp se hagyjátok ki este, hiszen az összes melegbárt és szórakozóhelyet itt találjátok.

Bármelyik várost is választjátok az én kedvenc hármas összeállításomból, abban biztos vagyok, hogy mindenhol jól fogjátok magatokat érezni, mert ez az ország az, ahol tényleg önmagad lehetsz és úgy élheted az életed, ahogy azt te szeretnéd.

Spanyolországban LMBTQ emberként otthon vagy!

 

 

Erdei Zsolt

Ez a cikk a Humen Magazin októberi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin