Hírek

A román alkotmánybíróság ma dönt az azonos neműek házasságának elismeréséről

A román alkotmánybíróság ma tárgyalja újra egy meleg pár beadványát, akik külföldön kötött házasságuk elismerését kérik.

 

A román állampolgár Adrian Coman és amerikai párja, Claibourn Robert Hamilton Belgiumban házasodtak össze. A román polgári törvénykönyv ugyanakkor kifejezetten tiltja az azonos és az eltérő neműek regisztrált élettársi kapcsolatát és a melegházasságot, illetve kimondja azt is, hogy a külföldön kötött melegházasság és regisztrált élettársi kapcsolat elismerése Romániában nem lehetséges.

Romanita Iordache, a szexuális kisebbségek jogait védő Accept civil szervezet alelnöke korábbi sajtóértekezletén arra hívta fel a figyelmet, hogy a két 44 éves férfi teljesen abszurd jogi valósággal kénytelen szembesülni: amikor külföldön vannak, akkor házasok, de amint átlépik a román határt, már nem.

A román igazságügyi miniszter, Raluca Prună arra a kérdésre, hogy szerinte kell-e biztosítani Romániában is az LMBTQ közösség jogait úgy válaszolt, hogy véleménye szerint Románia nem szigetelődhet el Európában a melegjogok kérdésében. A tárcavezető elmondta, Románia az állampolgárait nem diszkriminálhatja szexuális orientációjuk alapján.

A mai döntés várhatóan precedenst teremthet, ugyanakkor az előzetes kommentárok a pár beadványának elutasítását vetítik előre. Cristian Parvulescu elemző szerint az alkotmánybíróság inkább politikai döntést hoz majd, semmint jogi állásfoglalást. Az ortodox egyházhoz közel álló családvédő civilek már hárommillió aláírást gyűjtöttek össze, hogy az alkotmányba foglalják bele, hogy a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul.

Hogy milyen Romáiában melegként felnőni, azt korábbi cikkünkben olvashatjátok.

Frissítés: Az alkotmánybíróság ismét elhalasztotta a döntést, ezúttal október 27-ig.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin