Nagyvilág

Csökkent a házassági egyenlőség támogatottsága az Egyesült Államokban

Az LMBTQ-emberek egyenlő házasságának és egyéb jogi védelmének támogatottsága közel 10 év után először csökkent az Amerikai Egyesült Államokban.

A Public Religion Research Institute (PRRI) kutatása a 2014 végén indított Amerikai Értékek Atlaszának részeként rögzíti az amerikaiak LMBTQ-jogegyenlőséggel kapcsolatos nézeteit mind az 50 államban.

A 2023-ban több mint 22 ezer felnőtt megkérdezésén alapuló felmérés szerint az elmúlt évben három kategóriában csökkent az LMBTQ-jogok támogatottsága: a diszkrimináció elleni védelem, a vallási alapú szolgáltatásmegtagadás és az azonos neműek házassága.

Az adatokból kiderült, hogy az LMBTQ-emberek lakhatás, foglalkoztatás és közszállás területén történő megkülönböztetés elleni védelmének általános támogatottsága a 2022-es 80 százalékról tavaly 76 százalékra csökkent.

Míg a demokraták körében a hozzáállás mindhárom kategória esetében változatlan maradt, addig a republikánusok LMBTQ-jogokkal szembeni nemtetszése nőtt.

Annak ellenzése, hogy a vállalkozások vallásos hitükre hivatkozva megtagadhassanak szolgáltatásokat, a 2022-es 65 százalékról 2023-ra 60 százalékra csökkent. A republikánusok körében 2015 óta a legalacsonyabb szintre (34 százalék) esett. Eközben a válaszadók 67 százaléka támogatta az azonos neműek házasságát, ami enyhe csökkenés az előző évhez képest, amikor 69 százalékuk értett vele egyet.

Melissa Deckman, a PRRI vezetője elmondta: „Az ezekben a kérdésekben tapasztalható növekvő pártpolitikai megosztottság jól mutatja, hogy az LMBTQ-identitást és az LMBTQ-jogokat folyamatosan fegyverként használják a nemzetünk kultúrharcaiban.

Az American Civil Liberties Union több mint 500 LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot követett nyomon tavaly.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin