Nagyvilág

Randiappokon vadászik az egyiptomi rendőrség LMBTQ emberekre

Az egyiptomi rendőrség új taktikával igyekszik levadászni az LMBTQ embereket – randiappokon csalják őket tőrbe. A BBC riportere nevük megváltoztatását kérő tanúkkal beszélgetett.

Bár Egyiptomban nincsenek kifejezetten homoszexualitást tiltó törvények, a társadalom meglehetősen homofób. Az utóbbi években ráadásul a közhangulat is erősen romlott LMBTQ témában, így nyilvános helyen nem is mernek találkozni egymással a párok. Randiappokon szerveznek privát találkozót. Erre kattant rá az egyiptomi rendőrség is. A BBC-nek nyilatkozó helyiek szerint az erkölcsvédelmi és úgynevezett kéjelgésellenes törvényre hivatkozva csapnak le az LMBTQ emberekre.

A WhosHere applikációban az egyik áldozattal az alábbi beszélgetést folytatta egy rendőr:

Rendőr: Feküdtél már le férfival?
Felhasználó: Igen
Rendőr: Akarsz találkozni?
Felhasználó: A szüleimmel élek.
Rendőr: Ugyan, édes, ne légy ilyen félénk! Találkozhatunk nyilvános helyen, aztán felmegyünk a lakásomra.

A rendőrök nem csak helybéliekre, de külföldiekre is vadásznak online. Egy férfi, akit Mattnek hívnak a riport kedvéért, elmesélte a BBC-nek, hogy a Grindrön szedte fel őt valaki, akiről kiderült, hogy rendőrségi besúgó. A rendőrségi beszámoló szerint Matt „beismerte a perverzióját, hogy ingyen részt venne kéjelgésben és képet küldött magáról és a testéről.” Mattet letartóztatták, megvádolták „kéjelgéssel” és kitoloncolták az országból.

Arra is van bizonyíték, hogy a rendőrök megpróbálják rávenni áldozataikat arra, hogy egyezzenek bele a fizetett szexbe. A legtöbben csak barátkozni vagy randizni akarnának, ám a rendőr nyomást gyakorol rájuk. Nagyobb az esélye, hogy az esetet bíróság elé viszik, ha bizonyítható, hogy szó esett pénzátadásról is.

Hamis profilokat gyártanak és megfenyegetik az áldozatokat

„Laith” (jobbra) a BBC riporterével, elmaszkírozott arccal

Az egyik ilyen áldozat Laith, aki modern tánccal foglalkozik. 2018 áprilisában egy ismerőse telefonszámáról keresték. Az üzenetben elhívták egy találkozóra, amire ő elment, de az ismerőse helyett rendőrök vártak rá. Egy cellába vitték, ahol az egyik rendőr egy cigarettacsikket is elnyomott a karján – a heget meg is mutatta a BBC riporterének. Laith elmondása szerint ezután digitálisan hamisított, explicit fotókat töltöttek fel róla egy hamis profilra a WhosHere applikációban és szexmunkásként ajánlatokat tettek további áldozatoknak. A BBC nem tudta minden kétséget kizáróan ellenőrizni, hogy a fotók hamisak, de többen is állítják, hogy velük is történtek hasonló esetek. Laith két hónapot ült kéjelgésért és megpróbálták megfenyegetni, hogy legyen informátor és adjon fel meleg ismerősöket.

2020-ban az egyiptomi kormány nyíltan vállalta, hogy online vadásznak „homoszexuális összejövetelekre” és „szexpartikra”, de a BBC mostani megkeresésére nem válaszoltak.

Nem csak a rendőrség, de bűnözők is vadásznak LMBTQ emberekre a randiappokon, akárcsak például Dél-Afrikában. Itt azonban nem egyszerűen elveszik a pénzüket, hanem különféle dolgokra kényszerítik őket, felveszik videóra és felteszik a felvételt a világhálóra, majd ezzel zsarolják őket és a családjaikat. A családok legtöbbször ezekből a videókból értesülnek a családtagjuk szexuális irányultságáról. Az áldozatok nem mernek bíróságra menni, mert az ügyvédeik szerint a szexualitásuk miatt még nagyobb bajba kerülhetnek.

Az egyiptomi média nem vizsgálódik ezekben az ügyekben, mióta 2017-ben hoztak egy olyan médiatörvényt, amely szerint LMBTQ reprezentációról szó sem lehet a médiában, csak akkor, ha a riport elismeri, hogy az LMBTQ személyek „viselkedése helytelen”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin