Kultúra

Randi Amberrel – Tinivígjáték ma este a Művész moziban

 

A kilencvenes évek Írországában a saját nemükhöz vonzódó kamaszok számára az egyetlen út a beilleszkedéshez, ha megtagadják önmagukat. Aki erre nem képes vagy nem hajlandó, az a folyamatos gúnyolódások céltáblájává válik.

Ezt unja meg a lázadó diáklány, a liberális Londonba vágyó Amber, aki fejébe veszi: a suli látens meleg srácával heteró párnak fogják kiadni magukat, csak hogy végre mindenki befogja a száját.

 

 

A kilencvenes évek közepén játszódó történet súlya akkor érthető igazán, ha tudjuk, Írországban csak 1993-ban dekriminalizálták a homoszexualitást. David Freyne rendező egykor ugyanabban a cipőben járt, mint most filmbéli hősei. Ezért a Randi Amberrel című vígjátékát amolyan szerelmeslevélnek szánja minden olyan mai kamasz számára, aki kisvárosban élve úgy érzi, el kellene menekülnie ahhoz, hogy végre önmaga lehessen. Freyne saját személyes élményeiből merített a sztorihoz:

„A film annyira személyes, amennyire csak lehetséges. Ez az én szerelmes levelem az otthonomhoz, és azokhoz a fiatalokhoz, akiknek el kellett menekülniük, hogy önmaguk lehessenek.”

A főszerepeket a való életben is jó barátságot ápoló Lola Petticrew és Fionn O’Shea alakítja – utóbbit 2017-ben a Humen Fesztiválon is vetített, szintén ír és szintén queeer témájú tinifilmben, a Vörös ördög című alkotásban is láthattuk. A Randi Amberrel egy profin összerakott feelgood vígjáték, ami a helyzetkomikumból adódó összes lehetőségre lecsap, és egy interjúban Petticrew maga is azt emelte ki, hogy LMBTQ film létére ez most nem egy tragikus történet, hanem vicces és reményt adó.

 

 

A koronavírus-járvány miatt a Randi Amberrel egyedül Írországban került moziforgalmazásba, az Egyesült Királyságban az Amazon kínálatában érhető el, ahogy novemberben az USA-ban is majd csak streaming formájában jut el. Szélesvásznon a fesztiválok közül elsőként az 5. Humen Fesztivál programjába került be, és szeptember 13-án, vasárnap 19 órától látható a Művész moziban.

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

 

Randi Amberrrel (Dating Amber)
ír, vígjáték, 92 perc, 2020
hang: angol
felirat: magyar
korhatár:12 éven aluliaknak nem ajánlott
English friendly

Rendező: David Freyne
Szereplők: Fionn O’Shea, Lola Petticrew, Sharon Horgan, Barry Ward, Simone Kirby

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin