Kultúra

Ez az ősz sem telhet el a legjobb LMBTQ filmek nélkül

Idén már ötödik alkalommal jelentkezik a Humen Fesztivál, filmes szekciójának pedig most is a Művész mozi ad otthon. A szeptember 10–13. között zajló filmnapokra idején nyolc ország nyolc filmje tekinthető meg, amelyeket a nagyközönség még nem láthatott itthon szélesvásznon. Németország, Franciaország, Írország, Grúzia, Dél-Afrika, USA, Tajvan és Vietnám filmjei eredeti nyelven, magyar felirattal érkeznek.

A programban a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokat megjárt darabok is felbukkannak.  Érkezik az Osar-díjra nevezett És aztán táncoltunk című dráma, Cannes-ban pedig Félix Maritaud nyerte el a feltörekvő színészek díját a Vad című drámában nyújtott alakításáért. Az idei Berlinale Generáció-szekciójának nyitófilmje volt a Gubó, a velencei filmfesztivál Queer Lion kategóriájában versenyzett a dél-afrikai Moffie, a Song Lang című drámát pedig a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiváltól a San Francisco-i LMBTQ filmfesztiválig számos helyen díjazták.

Szeptember 10. 19 óra

Moffie

dél-afrikai, dráma, 104 perc, 2019

hang: angol, afrikaans

felirat: magyar

korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Oliver Hermanus

Szereplők: Kai Luke Brummer, Wynand Ferreira, Barbara-Marié Immelmann, Michael Kirch

A faji elkülönítésen, a szegregáción alapuló apartheid idején Nicholas jól tudja, rejtegetnie, ha nem épp megtagadnia kell önmagát. Különbözik a többiektől, és ez a különbség valami szégyenletes és elfogadhatatlan a nyolcvanas évek Dél-Afrikájában. Az afrikaans (búr) nyelvben van rá egy sértően trágár szó: moffie. A fehér kisebbség uralta ország az angolai határon akarja feltartóztatni a kommunizmust, és ehhez minden 16. életévét betöltött fehér férfit sorkatonaságra köteleznek. A katonai szolgálat egyszerre védi és fenntartja magát a rendszert, vele pedig a toxikus, rasszista macsóságot, amiben két elemnek nincs helye: a „fekete veszélynek” és a „moffieknak”. Nicholas számára így az ellenség katonái legalább ugyanakkora veszélyt jelentenek, mint saját bajtársai.

Az André Carl van der Merwe önéletrajzi regényén alapuló Moffie a velencei filmfesztivál Queer Lion kategóriájában mutatkozott be, majd a Dublini Nemzetközi Filmfesztiválopn elnyerte a kritikusok díját.

Jegyvásárlás ITT

 

 

Szeptember 10. 21:00

Tajvan egyenlő szerelem (Taiwan Equal Love)

tajvani, dokumentumfilm, 85 perc, 2020

hang: mandarin

felirat: magyar

korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Yan Zhexuan

Tajvan egyenlő szerelem című dokumentumfilm különböző korú és különböző nemű párok történetén keresztül mutatja be, hogyan jutott el Tajvan addig, hogy első ázsiai országként náluk valósulhatott meg az egyenlő házasság.

Yan Zhexuan rendezőnő három generáció életét követte nyomon három éven át, hogy a felszínen zajló politikai mozgalmak mellett megmutassa, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a családalapítás előtt álló, vagy családjuk elismertetésére váró pároknak. A rendezőnő filmjének magyar vonatkozása, hogy a tajvani Shinchi és a makaói Guzifer Budapesten töltötték a nászútjukat, miután otthon a családjuk előtt egybekeltek.

Jegyvásárlás ITT

 

 

Szeptember 11. 19:00

Vad (Sauvage)

francia, dráma, 115 perc, 2018

hang: francia

felirat: magyar

korhatár: 18 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Camile Vidal-Naquet

Szereplők: Félix Maritaud, Eric Bernard, Nicolas Dibla

A cannes-i filmfesztiválon megkapta a feltörekvő színészek díját a nyíltan meleg színész, Félix Maritaud az egy férfiprostituált életéről szóló Vad (Sauvage) című drámában nyújtott alakításáért.

Az utcán árulja a testét a 22 éves Leo, akinek nincs semmije és senkije. A férfiak jönnek és mennek, ő pedig szeretetre éhesen egyedül marad minden alkalommal. Céltalanul, fájó szívvel, és drogoktól kábult fejjel járja az utcákat, miközben elképzelése sincs arról, mit hoz a jövő. Egyetlen vágya van csupán, hogy tartozzon valakihez.

Jegyvásárlás ITT

 

 

Szeptember 11. 21:00

Song Lang

vietnámi, romantikus dráma, 100 perc, 2018
hang: vietnámi
felirat: magyar / angol
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

English friendly

Rendező: Leon Le
Szereplők: Kim Chi, Isaac, Vu T. Le Thi, Lien Binh Phat, Phuong Minh

A nyolcvanas évek Saigonját javában sújtja az amerikai embargó. A helyi alvilág sötétjében az egyetlen fénysugarat a tradicionális népi operatársulat előadásai jelentik. A pénzbehajtó verőember és a társulat ünnepelt színésze között valószínűtlen barátság szövődik, amely mindkettejükben nem várt érzéseket kelt életre. Mindketten hasonló múlttal és gyerekkorral bírnak, de az élet gyökeresen ellentétes sorsot szánt nekik.

A song lang a vietnámi nyelvben egyszerre jelenti a népi opera egyik ütőhangszerét, és jelenti azt is, hogy „két férfi”. Az elsőfilmes rendező, Leon Le filmje a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiváltól a San Francisco-i LMBTQ filmfesztiválig több mint 25 díjat gyűjtött eddig.

Jegyvásárlás ITT

 

 

Szeptember 12. 19:00

És aztán táncoltunk (And Then We Danced)

grúz-svéd, romantikus dráma, 113 perc, 2019

hang: grúz

felirat: magyar

korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Levan Akin

Szereplők: Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Kakhla Gogidze, Ana Javakishvil

Az És aztán táncoltunk című grúz-svéd drámát imádta a cannes-i közönség, a Szólíts a neveden grúz párjaként emlegették, és az Oscarra is nevezték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

A grúz-svéd koprodukcióban készült drámát Tbilisziben forgatták, rendezője a grúz gyökerekkel rendelkező, de Svédországban élő és alkotó Levan Akin rendező, a film pedig az erősen férfiközpontú és konzervatív közegben egy meleg táncosról szól – ezzel pedig Grúzia első LMBTQ-témájú mozifilmjének számít. Emiatt Grúziában erősen támadta a helyi ortodox egyház, ahogy az ország ultrakonzervatív csoportjai is, felháborítónak minősítve a témáját. És főleg azt, hogy a film szerint léteznek meleg grúz férfiak.

Jegyvásárlás ITT

 

 

Szeptember 12. 21:15

Gubó (Kokon)

német, dráma, 95 perc, 2020

hang: német

felirat: magyar

korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Rendező: Leonie Krippendorff

Szereplők: Jella Haase, Franz Hagn, Lena Klenke, Lena Urzendowsky, Kim Riedle

A félszeg berlini kamaszlányt mind az iskolában, mind odahaza nehéz körülmények várják. Nora legtöbbször csak sodródik az eseményekkel, és ahogy beköszönt a nyár, helyzete még rosszabbra fordul. Lassan felfedezi magában, hogy a lányokhoz vonzódik, és ezzel egy időben belép az életébe a vadóc Romy. Társaságában Nora előtt hirtelen feltárulnak a zajos és zsúfolt nagyváros rejtett szépségei, és a számára kitáruló világgal együtt Nora megtanul kiállni saját magáért.

Leonie Krippendorff rendezőnő második játékfilmje újra a női sorsokkal foglalkozik. Gubó című filmje az idei Berlinalen, a Generáció-szekció nyitófilmjeként mutatkozott be, nagyvárosi felnövéstörténetének főszereplői a kortárs német filmgyártás olyan fiatal színésznői, mint Lena Urzendowsky és Jella Haase.

Jegyvásárlás ITT

 

 

Szeptember 13. 19:00

Randi Amberrel (Dating Amber)

ír, vígjáték, 92 perc, 2020
hang: angol
felirat: magyar
korhatár:12 éven aluliaknak nem ajánlott

English friendly

Rendező: David Freyne
Szereplők: Fionn O’Shea, Lola Petticrew, Sharon Horgan, Barry Ward, Simone Kirby

A kilencvenes évek Írországában a saját nemükhöz vonzódó kamaszok számára az egyetlen út a beilleszkedéshez, ha megtagadják önmagukat. Aki erre nem képes vagy nem akarja, az a folyamatos gúnyolódások céltáblájává válik. Ezt unja meg a lázadó diáklány, a liberális Londonba vágyó Amber, aki fejébe veszi: a suli meleg srácával heteró párnak fogják kiadni magukat, hogy végre mindenki befogja a száját.

David Freyne rendező egykor ugyanabban a cipőben járt, mint hősei. Ezért a Randi Amberrel című vígjátékát amolyan szerelmeslevélnek szánja minden olyan mostani kamasz számára, aki kisvárosban élve úgy érzi, el kellene menekülnie, hogy végre önmaga lehessen.

Jegyvásárlás ITT

 

 

Szeptember 13. 21:00

Egy meleg kórus lenn délen (Gay Chorus Deep South)

amerikai, dokumentumfilm, 100 perc, 2019
hang: angol
felirat: magyar
korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott

English friendly

Rendező: David Charles Rodrigues
Szereplők: Tim Seelig, Chris Verdugo, Ashle Blow, Jimmy Whitely, Steve Huffines

A 300 tagú meleg férfikórus, a San Francisco Gay Men’s Chorus vállalkozásának állít emléket David Charles Rodrigues közönségdíjas dokumentumfilmje. Donald Trump 2016-os elnökké választása után a kórus elindult a homofóbia által jócskán átitatott déli államokba, hogy elősegítsék az elfogadást. A megosztott Amerikában utazó kórustagok között azonban olyan férfiak is útra keltek, akik egykor éppen innen menekültek el, és most szembe kell nézni félelmeikkel, fájdalmaikkal és az előítéletekkel. Útjuk során a Mississippitől Tennessee-ig felléptek templomokban, közösségi házakban vagy épp koncerttermekben, hogy elvigyék a zene üzenetét, a szeretetet és az elfogadást az úgynevezett Mély-Dél régió lakóinak.

Az Egy melegkórus lenn délen mind a független alkotásoknak szentelt amerikai Tribeca Filmfesztiválon, a kanadai dokumentumfilmes Northwestfesten, vagy épp a zürichi LMBTQ Pink Apple fesztiválon is elnyerte a közönség szívét, valamint a közönségdíjat.

Jegyvásárlás ITT

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin