Kultúra

Queer Dreams ajánló – Friss Hús 2023

A Friss Hús az évek során egyhetes nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát: összesen több mint 50 ezer nézővel büszkélkedhet, a programban ezidáig 900 filmet láthatott a közönség. Június első hetében a legfrissebb magyar és nemzetközi versenyfilmeket felvonultató blokkok mellett tematikus vetítésekkel és szakmai programokkal tér vissza a fesztivál új helyszínen, a Puskin moziban.

A cannes-i fesztiválon tartott világpremier után közvetlenül itthon a Friss Húson mutatkozik be Buda Flóra Anna 27 című kisfilmje, amely ezután a világ legfontosabb animációs seregszemléjén, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában is megméretteti magát. Buda Flóra Anna előző filmjével, az Entropiával elnyerte a Berlinalén az LMBTQ filmeket díjazó Teddy-díjat, 27 című filmtervét pedig 2021-ben pitchelte a Friss Húson. A Teddy kapcsán 2019-ben interjút is készítettünk vele, amit itt olvashattok.

A Friss Hús magyar versenyfilmes programja idén különösen sok nemzetközileg is elismert alkotást mutat be, a nemzetközi versenyprogram pedig négy tematikus blokkot foglal magába (Új utakon, Anyák és apák, Nem elsőrandis filmek, Menny és pokol). Utóbbi kínálatában Oscar-jelölt, Sundance-nyertes, valamint velencei, berlini és cannes-i versenyfilm is akad. Ezeken túl idén sem marad a Friss Hús közönsége borzongató filmek híján, az @Midnight szekcióban hat filmet mutatnak be. A szokásos horror(isztikus) műfajok mellett a humor sem marad el, ráadásul egy Magyarországon forgatott alkotás is borzolja majd a kedélyeket. A lengyel rövidfilmes program mellett, amelyben hat rövidfilm mutatkozik be, nemzetközi dokumentumfilmes válogatást, valamint a tavalyi Friss Hús legjobbjait is láthatja a közönség. A szervezők minden korosztálynak gondosan szelektáltak, a versenyfilmekről pedig rangos szakmai zsűri dönt.

Queer Dreams

A hagyományokhoz híven idén is lesz Queer Dreams blokk, amiről évről-évre mi is beszámolunk. Ezúttal hét különleges filmet válogattak az LMBTQ+ szekcióba, és külön öröm, hogy egy hazai alkotás is van közöttük.

Christopher At Sea

A Christopher At Sea (rendező: Tom CJ Brown) egy gyönyörűen kivitelezett 20 perces francia-angol-amerikai koprodukcióban készült animációs film, melynek főhőse egy konténerszállító hajó civil utasaként szeli át az Atlanti-óceánt. Christopher csak a tengert akarta látni, de egy óceánjárón túl sok az ember. Ugyanakkor itt is feszélyezve érzi magát az összeszokott legénység előtt, látványuk különösen a zuhanyzóban hozza őt zavarba. Úgy dönt, magányosan fedezi fel a hatalmas hajót, néhányukkal aztán mégis szóba elegyedik. Útközben egy újabb civil utast vesznek fel. Mint a legtöbb filmes utazás, ez is egyfajta belső utazás, ahol a főhős felfedezi saját határait, miközben vágyai megélésére tesz kísérletet. Az alkohol és a hullámzó víz megteszi a hatását, fantázia és a valóság keveredik olykor egészen zavarba ejtő módon; ennek ábrázolására az animáció műfaja bőséges eszköztárral bír. Az alkotást a legrangosabb filmfesztiválokon jelölték és a 2023-as Oscar 15-ös shortlistjébe is beválogatták a legjobb rövid animáció kategóriában. A Christopher At Sea a Queer Dreams szekción kívül a nemzetközi versenyprogram Új utakon blokkjában is megméretteti magát és külön érdekessége, hogy magyar közreműködéssel készült.

 

Kiáltás

A Kiáltás (Light Up, rendező: Elissa de Brito) egy 21 perces brazil rövidfilm, melynek érdekessége, hogy Budapesten játszódik. Szereplői a magyar Zsófia (Tóth Zsófia) és a brazil Luiza, akik halálosan szerelmesek egymásba és mindent közösen élnek meg. Az itt tanuló brazil lány Ady Endre Héja-nász az avaron című versével ismerkedik, na meg a magyar konyhával, és persze pálinkával is kínálják. A meghitt pillanatok mellett részesei lehetünk egy feszültségtől sem mentes családi vacsorának is. Ez az élmény felszínre hozza azt a bizonytalanságot, amitől megremegnek a kapcsolat alapjai, és az intenzív érzések, impulzusok jellege megváltozik, irányt vált. Már nincsenek bosszantó apróságok, csak keserű fájdalom. Szép, kifejező és érzelmes darab, két nagyon tehetséges szereplővel. A Kiáltás világpremierje a Friss Húson lesz, szereplője, Tóth Zsófia pedig a fesztivál egyik idei Friss Csillaga. A Friss Hús szervezőinek fontos célkitűzése, hogy a fesztivál a filmrendezők mellett más tehetségeknek is teret adjanak, akik fontos részt vállalnak a filmek elkészítésében. Ezért hívták életre a Friss Csillag nevű programot 2022-ben, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet.

 

Pardes

A Pardes (rendező: Rotem Katzdes) egy 20 perces izraeli alkotás, mely egy déli kibucban játszódik, ahol az anyjával élő tinédzser Tomot önkéntelenül is elkezdi érdekelni a szex, de még maga sem tudja, mit hoz számára ez a felismerés. A látszólag tétova és bizonytalan srác első lépései meglepően provokatívak, rövidfilmről lévén szó, az ábrázolásmód kifejezetten erős és direkt.

 

Périphérie

A 16 perces francia Périphérie (rendező: Thibault Bru) főszereplői Eva és Soraya, előbbi már napokkal túlhordta gyermekét, de hallani sem akar a szülés megindításáról. Miközben a párizsi körgyűrűn autókáznak este és a nevekkel ötletelnek, Eva egyre ellenségesebben viselkedik, mert valahogy fel kell vezetnie a dolgot Sorayának, aki a filmezés miatt eddig szinte mindenből kimaradt. Thibault Bru eddig két filmet jegyez rendezőként, ugyanakkor más minőségben rengeteg filmen és sorozaton dolgozott. Filmjének felvetése érdekes, hiszen a gyerek tulajdonképpen már ott van, így meglehetősen késő azon tanakodni, mennyire érett meg rá ez a kapcsolat.

 

Troy

A Troy (rendező: Mike Donahue) egy 16 perces amerikai alkotás, melynek címszereplője gyakorlatilag egész álló nap szexel. Teszi mindezt olyan hanghatások kíséretében, amivel a szomszédban lakó pár agyára megy, mert nem tudnak normális életet élni és vendégeket fogadni. Miközben Thea és Charlie megpróbálja minél jobban megismerni őt, a saját kapcsolatuk is górcső alá kerül. Ebben az egyszerre elgondolkodtató és vicces kisfilmben Troyt (ami tulajdonképpen egy beszélőnév, utalva a méretre) a német Florian Klein, felnőttfilmes művésznevén Hans Berlin alakítja. A Troyt több rangos fesztiválon is bemutatták nagy sikerrel.

 

Warsha

A Warsha (rendező: Dania Bdeir) egy 16 perces francia kisfilm, melynek főszereplője a szíriai vendégmunkás Mohamed, aki egy bejrúti építkezésen dolgozik. Miután kollégáját baleset éri, önként vállalkozik arra, hogy felmászik az életveszélyes toronydarura, amit mindenki csak Vadállatnak hív. Mivel ekkora berendezéssel nincs munkatapasztalata, főnöke lentről instruálja. Pontosabban csak instruálná, ha válaszolna. Miután legyőzte minden félelmét, a magasban fantasztikus látvány fogadja, na meg a szabadság leírhatatlan érzése. Természetesen arra is választ kapunk, miért is van helye ennek a kisfilmnek a queer blokkban, mert ami a magasban történik, arra szerintem senki nem számít. A montreali születésű libanoni filmes már a diplomamunkájával kivívta magának a szakma, valamint a közönség elismerését, és azóta is sikert sikerre halmoz. A Warsha az egész világot bejárta, 250 filmfesztiválon mutatták be, ahonnan 100 díjjal tért haza, és a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában beválogatták az idei Oscar 15-ös shortlistjébe is.

 

Nina

A Nina (rendező: Bohl Katalin) egy magyar alkotás, mely 8 percben mesél el nekünk egy rövid történetet. A helyszín egy edzőterem, ahova Nina (Alessia Pellegrino) bokszolni jár. Itt ismerkedik meg Mártával (Berki Szofi) és a kislányával, Lilivel (Nagy Annamária). A két nő azon van, hogy jobban megismerje egymást, ám a kislány folyton ott legyeskedik körülöttük, mert szerinte Nina egy boszorkány. Az egyetlen hely, ahova nem megy utánuk, a szorító, na de hogyan tudod kifejezni a vonzalmad a másik iránt, amikor éppen készültök egymást megsorozni?

Hujber Ádám

Részletes információkat a Friss Hús programjairól a hivatalos oldalon találhattok.

A XI. Friss Hús vetítéseire már megindult a jegyelővétel a Puskin mozi jegypénztárában és honlapján.

A Városháza szabadtéri vetítőhelyszínén június 1. és 7. között minden este vetítenek egy magyar versenyblokkot, a jegyek a Tixa oldalán érhetők el.

A nemzetközi versenyfilmek teljes listája a Filmek menüpontban böngészhető.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin