Itthon

Uniós szinten indul eljárás a magyar homofób propagandatörvény ellen

Az Európai Unió (EU) legnagyobb emberi jogi pere jöhet, miután a Forbidden Colours, a Háttér Társaság és a Budapest Pride petíciót indít, hogy az EU minél több tagállama csatlakozzon a propagandatörvény elleni bírósági eljáráshoz.

Magyarország ébren őrködő kormánya a LXXIX. törvény elfogadásával, 2021. június 15-én újabb lépést tett a felzárkózásban az illiberális szerepmodell, Oroszország mellé. A rezsim már 2013-ban törvényesítette az LMBTQ személyek, támogató egyesületek üldözését, nálunk erre 8 évet kellett “várni”” – olvasható a Budapest Pride közleményében.

Az LMBTQ gyerekek védelmére az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága már a propagandatörvény előtt is felszólította a kormányt. A propagandatörvényt pedig a egyértelműen jogsértőnek nevezte az EuroChild, az Európai Unió legnagyobb gyerekjogi szervezete: egyértelműen megsérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében lefektetett alapvető gyerekjogokat, ami Magyarországot is köti 1991 óta.

Az Európai Unió tagállamainak mostantól 6 hete van csatlakozni az eljáráshoz, ami várhatóan az Európai Unió eddigi legnagyobb emberi jogi pere lesz.

A Forbidden Colours oldalán az Európai Unió tagállamainak polgárai egy petíció kitöltésével üzenhetnek képviselőiknek, és kérhetik őket, hogy álljanak ki a magyarországi LMBTQ közösség mellett. A petíciót a Forbidden Colours, a Háttér Társaság és a Budapest Pride jegyzi. Arra kérnek minden EU-s tagállamot, hogy álljon ki a magyarországi LMBTQ emberek mellett.

A gyermekvédelminek hazudott jogszabály valójában pont, hogy veszélyes a fiatalokra és az egész társadalomra. A kirekesztő és gyűlöletkeltő propagandatörvény tovább súlyosbította az LMBTQ emberek helyzetét Magyarországon, bátorította a homo- és transzfób megnyilvánulásokat, a felvilágosító és edukációs munka korlátozásával pedig veszélybe sodorta a sérülékeny, kiszolgáltatott helyzetben lévő LMBTQ fiatalok mentális és fizikai jóllétét is.

Az Európai Bizottság kedden tette közzé, hogy az Európai Unió Bíróságán eljárás indul Magyarország propagandatörvénye ellen. A hasonló tartalmú, 2013-as orosz propagandatörvényt a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bírósága már 2017-ben jogsértőnek nyilvánította. A propagandatörvény lett a rendszerváltás utáni Magyarország első cenzúratörvénye: nem csak, hogy este 10 utánra szorítja az LMBTQ témákat említő műsorokat, korlátozza az LMBTQ témájú könyvek forgalmazási helyeit és egy olyan akkreditációs rendszeren keresztül engedélyezi a külső szakértők és civil szervezetek meghívását tanórákra, amit a kormány másfél év alatt sem tudott felállítani (így nem csak az LMBTQ témájú edukatív programok, de semmilyen oktatási program nem tud akkreditációt szerezni).

A törvény és a hozzá kapcsolódó rendeletek szándékosan homályosak és nehezen értelmezhetőek: így érik el, hogy a társadalom tagjai (médiafelületek, iskolák, magánszemélyek) inkább az öncenzúrához nyúljanak, minthogy véletlenül megsértsék a kibogozhatatlan szabályozást. A félelemkeltő és kiszámíthatatan jogi környezet hatását tovább erősítik a kormányzati gyűlöletkampányok: csak az érvénytelen eredménnyel záruló, gyűlöletkeltő népszavazás reklámozására 3,7 milliárd forint közpénzt költött a kormány.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin