Hírek

Pártot indított Lengyelország első nyíltan meleg, ateista politikusa

A melegségét és ateizmusát is nyíltan vállaló férfi szeretné, ha az országban háttérbe szorulna az egyház ereje.

Robert Biedron, Lengyelország első nyíltan meleg politikusa vasárnap jelentette be Wiosna (Tavasz) elnevezésű pártjának megalakulását. Reményei szerint ez lesz az első lépés afelé, hogy leváltsák a Jog és Igazság pártot, melynek erős kötelékei vannak az egyház felé – írja a Telegraph.

A 42 éves politikus azzal várt híressé, hogy 2011-ben ő volt az első képviselő, aki nyíltan vállalta, hogy meleg. Később Slupsk városának polgármestere lett, majd lemondott pozíciójáról, hogy egy új politikai erő megformálásába kezdjen. Ez lett a Tavasz.

A párt bejelentése során Biedron így beszélt a több ezer fős tömeg előtt:

„Nem akarunk további háborúkat lengyel és lengyel között, közös tiszteletet és párbeszédet akarunk. Az utóbbi évek szomorúak voltak és hidegek. A párbeszéd helyett végeláthatatlan konfliktusokat, a közös jó helyett a pártok sajátos érdekeit, az empátia helyett növekvő ellenségeskedést kaptunk. Itt az ideje, hogy ez végre megváltozotton.”

„Mi vagyunk a tavasz, friss levegőt hozunk Lengyelország politikájába.”

Hogy megszüntesse az egyház befolyását az államra, Biedron felbontaná az egyház adómentességét, felhagyna a hittan oktatással az iskolában, biztosítaná a fogazásgátló tabletták elérését és az abortuszt a terhesség elős 12 hetéig.

A felmérések szerint Bideronnak jó esélyei vannak – egyes statisztikák szerint jelenleg le tudná váltani a konzervatív Jog és Igazság pártot, mások szerint egyelőre nem, ám pártja már hivatalos megalakulása előtt is a harmadik legnépszerűbb volt az országban.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin