Hírek

Összeházasodott az első ecuadori azonos nemű pár

Bő egy hónappal azután, hogy az ecuadori alkotmánybíróság döntése értelmében be kell vezetni a dél-amerikai országban a házassági egyenlőség intézményét, össze is házasodott az első azonos nemű pár.

 

33 nagykövetség köszönti az idei Budapest Pride-ot

 

Michelle Avilés és Alexandrea Chávez július 18-án mondták ki a boldogító igent a tengerparti Guayaquil városában. Már tavaly november óta tervezték az esküvőt, de álmodni sem mertek róla, hogy egy éven belül hivatalos is megejthetik. Tudják, hogy az ország meghatározó része ellene van a házasságuknak, pedig ők is ugyanolyan átlagos életet élnek, mint bárki más.

 

Michelle és Alexandra

 

Ecuador az első országok között volt, ahol alkotmányban tiltották a szexuális orientáción alapuló diszkriminációt 1998-ban. Tíz évvel később mégis egy férfi és egy nő kötelékeként vették be a házasság fogalmát az alkotmányba. Igaz ugyanakkor, hogy azt is megerősítették, hogy az örökbefogadás kivételével az azonos nemű párokat is megilletik ugyanazok a jogok, mint a házaspárokat.

A házassági egyenlőség ecuadori bevezetéshez nagy segítséget adott, amikor idén januárban történelmi döntést hozott az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága. A húsz közép- és dél-amerikai országot felügyelő igazságügyi szervezet kötelezte a tagországokat, hogy törvényesítsék az azonos nemű párok házassághoz való jogát, valamint nemkorrekciós műtét végrehajtása nélkül is tegyék lehetővé transznemű állampolgáraik számára a nemváltoztatást hivatalos papírokon.

Eközben meleg és leszbikus párok helyben is kérvényezték joguk elismerését a házassághoz, sokan több éves jogi küzdelmet is vállalva – végül több helyi bíróság is a javukra döntött és alkotmányellenesnek ítélték meg a törvényi tiltást.

Ezzel egy időben az alkotmánybíróság is tárgyalni kezdte Emberi Jogok Amerika-közi Bíróságának januári döntését, és június 12-én úgy döntöttek, az kötelező érvényű Ecuadorra.

Ecuador magyarországi nagykövetsége egyike volt annak a 33 nagykövetségnek, amelyek közös közleményben köszöntötték az idei Budapest Pride-ot.

 

33 nagykövetség köszönti az idei Budapest Pride-ot

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin