Kultúra

Azonos nemű párok is szerepelnek a BTS énekesének új klipjében

fotó: Hybe Labels

Alig 24 órával a megjelenése után a világ 87 országában vezette az iTunes Top Song listáját új kislemezével a koreai BTS tagja, V (polgári nevén Kim Thehjong). A FRI(END)S című dal az énekes első szólóprojektje a szeptemberben megjelent debütáló albuma, a Layover óta.

Az új dal klipje a sokszínűség jegyében készült, és amire a rajongók felkapták a fejüket, hogy ez a sokszínűség nem merült ki a bőrszín és az életkor változatosságában, hanem több azonos nemű pár is feltűnik a videóban. Ez Dél-Koreában nem számít mindennaposnak, olyannyira nem, hogy az LMBTQ kérdésekben konzervatív országban például csupán két nyíltan meleg férfi híresség van: a színész Hong Szokcshon (akinek évtizedekbe került a coming outja után újra felépítenie a karrierjét a homofóbia miatt), és a fiatal k-pop szólóénekes, Holland.

Bár Dél-Koreában a homoszexualitás nem büntetendő, az LMBTQ közösség még mindig nagyrészt a többségi társadalom peremén él, és tagjai gyakran vannak kitéve diszkriminációnak. A közösség életét jogi akadályok nehezítik: a diszkriminációellenes törvények nem vonatkoznak a szexuális orientációra, a jog nem ismeri el az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát, és két év börtönt kockáztat, aki a katonai szolgálati ideje alatt létesít azonos nemű szexuális viszonyt.

Az Egyesült Királyságban forgatott új klip főszereplőjeként V egy olyan világban létezik magányosan, ahol rajta kívül mindenki más együtt van a párjával. Az azonos nemű párok feltűnése egyébként illeszkedik a BTS eddigi pályafutásába, a tagok korábbi megszólalásai miatt rajongóik az LMBTQ közösség szövetségeseként tekintenek rájuk.

A BTS népszerűsége miatt korábban még az is felmerült a politikusok részéről, hogy a tagok felmentést kapjanak a minden férfi számára kötelező és nagyon szigorúan vett sorkatonai szolgálat alól, de végül letettek erről. A csapat több tagjával együtt így V jelenleg a szolgálati idejét tölti.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin