Nagyvilág

Ortodox rabbi: Nem ellentétesek a vallással a szivárványcsaládok

 

A zsidó vallási törvények nem tiltják, hogy LMBTQ emberek családot alapítsanak, írja az egyik vezető ortodox rabbi, Binyamn Lau. A rabbi „Nem jó az embernek egyedül lenni” címmel tette közzé állásfoglalását, számol be róla a The Times of Israel, amiben arra biztatja a zsidó közösségeket, hogy a vallási törvények korlátai között fogadják be az LMBTQ embereket.

Az azonos nemű párok családalapítása és gyermeknevelése mellett felszólaló vallási vezető elítélte az átnevelő terápiákat, és óva intette a családtagokat attól, hogy ilyesmire kényszerítsék LMBTQ szeretteiket. Lau egyúttal a saját nemükhöz vonzódó személyeket is lebeszélné arról, hogy heteroszexuális házasságot kössenek.

A rabbi megerősítette: az LMBTQ párokat és gyermekeiket a közösség teljes jogú tagjaként kell elfogadni, és nem szabad sérteni a méltóságukat.

A rabbi progresszív nézetei, többek között az LMBTQ emberek elfogadásának támogatása, korábban már felháborodást váltott ki egyes vallási csoportokból. A modern ortodox közösségekben évek óta jelentkezik az a kettősség, amely az azonos nemű kapcsolatokra vonatkozó vallási tilalom és az LMBTQ emberek világi elfogadása között feszül. Lau megszólalása a témában azért is fontos, mert eddig kevés ortodox rabbi volt hajlandó felszólalni az LMBTQ közösség elfogadása mellett.

A rabbi kitér az azonos nemű párok házasságára is, Lau szerint az ő esküvőjükre a zsidó vallási keretek között nincs „elfogadható megoldás.” Ennek ellenére szerinte is érthető a vágy, hogy a kapcsolatukat nyilvánosan megerősítsék a párok, ezt pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni. Szerinte egy alternatív szertartás, ami nem próbálja meg utánozni a hagyományos zsidó esküvőket, lehet egyfajta megoldás, ami csökkentheti a vallásos családtagok vonakodását a részvételtől.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin