Színes

Ők a világ 10 leggazdagabb LMBTQ embere

Épp a héten jött ki az Oxfam jelentése arról, hogy a világ leggazdagabbjai még a koronavírus-járvány idején is növelni tudták a vagyonukat. A dollármilliárdos elitet vizsgálva persze nehéz lenne sokszínűségről beszélni, ezért a Business Insider inkább külön összegyűjtötte, kik azok a nyíltan LMBTQ emberek, akik vállalatbirodalmak öröklésével, világcégek vagy -márkák felépítésével hatalmas vagyonra tettek szert.

 

fotó: Stephen Lovekin/Getty

David Geffen

Geffen hollywoodi ügynökként kezdte a karrierjét és szerencséjét zenei kiadókkal alapozta meg. Az igazán nagy dobása azonban az volt, amikor 1994-ben Jeffrey Katzenberggel és Steven Spielberggel közösen létrehozta a DreamWorks filmstúdiót. A Forbes számításai szerint Geffen vagyona ma 9,9 milliárd dollárra, több mint 2900 milliárd forintra rúg – a filmstúdiós részedése mellett hatalmas ingatlanvagyonnal és 2 milliárd dollár értékű műgyűjteménnyel is rendelkezik. Nem csoda, hogy az Out magazin már 2007-ben az Egyesült Államok legbefolyásosabb meleg férfijaként emlegette.

 

fotó: Andreas Solaro/Contributor/Getty Images

Giorgio Armani

A legendás divatmogul vagyonát 8,9 milliárd dollárra (kb. 2600 milliárd forintra) becsülik, amit a hetvenes években alapozott meg – karrierje azonban akkor indult be igazán, amikor 1980-ban már a hollywoodi színész, Richard Gere számára kezdett tervezni. Azóta igazi vállalatbirodalmat hozott létre, amely a divattól a szállodákig számos területen érdekelt.

 

fotó: J. Scott Applewhite/AP

Peter Thiel

A PayPal társalapítója az 5,2 milliárd dolláros (kb. 1540 milliárd forintos) vagyonát 1999-ben alapozta meg, amikor két társával elindították a pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó oldalt. A cég vezetőjeként 55 millió dollárra értékelték a részesdését akkor, amikor 2002-ben felvásárolta őket az eBay. Thiel a Facebook egyik korai befektetőjeként is jó lóra tett, valamint megalapította a Palantir nevű adatelemző céget. Ez utóbbi értékét a Forbes 20 milliárd dollárra becsüli. A férjével, Matt Danzeisennel Los Angelesben élnek.

 

fotó: Bennett Raglin / Getty

Jon Stryker

Stryker beleszületett az üzletbe, az egészségügyi termékekkel foglalkozó, a család nevét viselő céget még a nagyapja alapította. Amikor 2019-ben eladták, 14,9 milliárd dollárt fizetett érte a vevő. A cég egyik örököseként Stryker jótékonykodni kezdett, hatalmas összegekkel támogatott jótékony szervezeteket, ösztöndíjakat. Eddig 585 millió dollárt, több mint 170 milliárd forintot szánt erre – elszegényedni persze nem ettől fog, jelenleg 4,4 milliárd dollárra, 1300 milliárd forintra teszik a vagyonát. Az LMBTQ-jogokkal és társadalmi igazságossággal foglalkozó Arcus Foundation alapítója.

 

fotó: NurPhoto / Getty

Domenico Dolce

Miután 1985-ben egy klubban megismerkedtek, Dolce és Stefano Gabbana közös divatmárkát hoztak létre. Sajátos stílusukkal Madonna figyelmét is felkeltették, mára pedig a divatvilág nagyágyúi közé tartoznak. Domenico Dolce vagyona ma 2 milliárd dollár, kb. 590 milliárd forint.

A 2013-ig egy párt alkotó két tervezőt többször vádolták azzal, hogy szexista és homofób nézeteket vallanak, Gabbana például egy 2015-ös interjújában hitet tett a hagyományos család, mint az egyetlen érvényes családmodell mellett, mert „a természetben vannak, amiket nem lehet megváltoztatni.” Később amiatt is sokan támadták őket, hogy miért ők öltöztetik Melania Trumpot, ha férje adminisztrációja száznál is több homo- és transzfób rendeletet léptetett életbe.

 

fotó: Vince Talotta / Getty

Jennifer Pritzker

A Hyatt hotellánc örököse az egyetlen nyíltan transznemű dollármilliárdos a világon. Az egykori hadnagy 2013-ban coming outolt transzként különösebb feltűnés nélkül. A hírekbe inkább 2017-ben került be, amikor Donald Trump bejelentette, hogy a jövőben megtiltják a transz katonák szolgálatát a hadsereg kötelékében. Eddig a pontig Pritzker a volt elnök támogatójának számított és hatalmas összegekkel segítette a kampányát, ezután azonban Joe Biden felé fordult – aki már vissza is vonta Trump korábbi tiltó döntését.

 

fotó: Richard Drew/AP

Tim Cook

Cook 2011-ben, az alapító Steve Jobs halála után vette át az Apple vezetését. Egy évtizeddel később a cég piaci értéke már a 2 billió dollárt közelíti, ami 2020-ra Cookot is milliárdossá tette. A 2014-ben coming outolt cégvezető azonban vagyona ellenére továbbra is egy viszonylag olcsó házban él Palo Altóban.

 

fotó: JP Yim/Getty Images

Michael Kors

Kors a nyolcvanas években, édesanyja házának alagsorában kezdte a működését, divatcégével pedig mára igazi birodalmat épített fel. Amikor 2011-ben piacra vitte a cégét, az 3,5 milliárd dollárt ért. Kors egykor 1 milliárd dolláros magánvagyona mára 600 millió dollárra olvadt (177 milliárd forint), férjével, Lance Le Pere-rel New Yorkban élnek.

 

fotó: Brooks Kraft/Getty Images

Ellen DeGeneres

A Forbes számításai szerint a tévés híresség 370 millió dolláros, azaz közel 110 milliárd forintos vagyonnal büszkélkedhet. A karrierjét standuposként kezdő DeGeneres egy sikeres sitcom, az Ellen révén vált sztárrá a 90-es évek végén. A világ pedig sokat változott azóta: DeGeneres ekkor coming outolt leszbikusként, ami miatt nem kívánatosnak számított Hollywoodban. 2003-ban tudott visszakerülni a képernyőkre egy naponta jelentkező talk show házigazdájaként. A műfajban ezzel máig az övé az egyik legnépszerűbb műsor, ugyanakkor tavaly kiderült, hogy a csillogó felszín mögött mérgező munkahelyi körülmények uralkodnak.

 

 

fotó: Associated Press/Julie Jacobson

Elton John

Évtizedek óta a zeneipar sztárja, fordulatos pályafutásáról nemrég életrajzi film is készült. Közel 500 millió dollárosra (kb. 147 milliárd forintra) becsült vagyonnal és több mint 300 millió eladott lemezzel büszkélkedhet. Párjával, David Furnish-sel közel három évtizede élnek együtt.

 

 

Az elhunyt transz lottómilliárdos a tőle elhidegült gyerekeire hagyta a vagyonát

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin