Nagyvilág

Ismét szolgálhatnak transzneműek az amerikai hadseregben

Magyar idő szerint hétfő koradélután Joe Biden visszavonta elődje, Donald Trump rendeletét, amely tiltotta a transzneműek szolgálatát a hadseregben. Az eseményt a Fehér Ház Lloyd Austin védelmi miniszter beiktatása előtt jelentette be.

A rendelet visszavonására számítani lehetett, Biden rég ígéretet tett rá, hogy egyik első lépése lesz feloldani a tiltást. A döntést a demokraták a Kongresszus mindkét házában üdvözölték. „Dicsérnünk kellene azokat, akik egyenruhát hordva hajlandóak az életüket is kockára tenni a hazáért, nem pedig ítélkezni felettük” – nyilatkozta a sajtónak Kirsten Gillibrand, New York állam szenátora. Több törvényhozó arra hívta fel a figyelmet, hogy törvényt kellene alkotni, amely megakadályozná a jövendőbeli elnököket abban, hogy ismét bevezessék a tiltást.

Lezárult történelmünk egy sötét fejezete” – kommentelte Biden elnöki rendeletét Emma Shinn, az egyik transz jogvédő szervezet vezetője.

 

 

Donald Trump 2017 júliusában kizárta a transz katonákat az Egyesült Államok hadseregéből. Twitter-bejegyzésében az akkori elnök azzal érvelt, hogy tábornokokkal és katonai szakértőkkel konzultálva hozta meg a döntést – ami ellen 56 nyugalmazott tábornok nyílt levélben tiltakozott. Trump szerint a hadseregnek döntő erejű és nagyarányú győzelmekre kell koncentrálnia, amelyet akadályoznak a transznemű katonák egészségügyi kiadásai és úgy egyáltalán, a transzneműek bomlasztóan hatnak a sereg egységére.

Az USA hadseregében hozzávetőleg 1,2 millióan szolgálnak, közülük 2017-ben 2450 volt transznemű. A Pentagon jelentése szerint alig évi 8 millió dollárba került speciális orvosi igényeik ellátása, ami minimális költség az amerikai hadsereg költségvetésében.

A Biden által aláírt rendelet azonnali hatállyal utasítja a védelmi és belbiztonsági minisztereket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a transzneműek minél előbb nemi identitásukat ismét felvállalva szolgálhassák hazájukat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin