Nagyvilág

Nincs több hölgyeim és uraim a Lufthansa Group járatain

Döntött a Lufthansa Csoport, a megszokott “hölgyeim és uraim” kifejezést a fedélzeti bejelentések során hamarosan gendersemleges üdvözlésekkel helyettesíti. A változást nemcsak a Lufthansánál, hanem az Austrian Airlinesnál, a SWISS-nél és fapados leányvállalatánál, az Eurowingsnél is bevezetik.

Timotheus Piechatzek, a Lufthansa esélyegyenlőségért felelős vezetője a Business Insidernek adott interjúban elismerte, hogy a “hölgyeim és uraim” (vagy németül “Meine Damen und Herren”) köszönés elhagyásához mindenkinek hozzá kell majd szoknia. “Fokozatosan vezetjük be az új nyelvezetet” – nyilatkozta Piechatzek.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lufthansa (@lufthansa) által megosztott bejegyzés

 

Piechatzek elmondása szerint már most sok pozitív visszajelzést kaptak az új irányelvvel kapcsolatban, de hozzátette, hogy még “túl korai” megmondani, hogy a személyzet és az ügyfelek elfogadják-e a változást.

Az még nem eldöntött, hogy a “hölgyeim és uraim” köszönés helyett milyen üdvözlést használjanak, bár más légitársaságok, amelyek hasonló politikát vezettek be, többnyire a “mindenki” vagy “kedves ügyfelek” kifejezésekre támaszkodtak.

A SWISS szóvivője elmondta, hogy a légitársaság folyamatosan vezeti be a gendersemleges kifejezéseket, többek között a weboldalon és a belső kommunikációban is. A folyamat június 1-jén, a Nemzetközi Pride Hónap kezdetén indult.

Érdekesség, hogy a nagy légitársaságok közül az Air Canada váltott először gendersemleges megszólításra, még 2019-ben. A brit fapados légitársaság, az EasyJet néhány hónappal később hasonló változtatással próbálkozott, de az utaskísérők továbbra is szabadon mondhatják, hogy “hölgyeim és uraim”, ha úgy kívánják.

Bár japánul a köszönések gendersemlegesek, a Japan Airlines tavaly úgy döntött, hogy az angol nyelvű üdvözléseket gendersemleges alternatívára cseréli, és a légiutas-kísérő személyzetet arra kéri, hogy egyszerűen csak “jó reggelt” vagy “jó napot” köszöntéssel indítson.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb