Nagyvilág

Netanjáhú rendreutasította a szélsőjobbos szövetségesét LMBTQ-ellenes megjegyzései miatt

 

Benjámín Netanjáhú, Izrael régi-új miniszterelnöke ritka lépést tett: rendreutasította szélsőjobboldali koalíciós partnerét, a Vallásos Cionista Pártot – írja a Politico.

A párt képviselője, Orit Strook egy interjúban azt mondta, hogy pártja az ország diszkriminációellenes törvényének olyan módosítására törekszik, amely lehetővé tenné az emberek számára, hogy elkerüljék a vallási meggyőződésükkel ellentétes cselekedeteket – beleértve a kórházakat is. Strook szerint amíg van másik orvos, aki ellássa a beteget, addig egy orvos vallásos meggyőződése alapján visszautasíthatná LMBTQ személyek kezelését. A magánszolgáltatást végző üzletek, vállalkozások pedig bármikor megtagadhatnák tőlük a szolgáltatást vallási okokra hivatkozva.

Netanjáhú Izrael történetének legnacionalistább és legvallásosabb kormányát készül megalakítani a Likud párt és több, nyíltan LMBTQ-ellenes párt részvételével. A helyi LMBTQ-közösség attól tart, hogy az új kormány, amely várhatóan a jövő héten lép hivatalba, visszaveti az LMBTQ-jogokért folytatott küzdelmet Izraelben, és akár az eddig elért eredményeket is semmissé teheti.

A leköszönő kormány számos apró lépést tett az LMBTQ-jogok előmozdítása érdekében, többek között visszavonta a meleg férfiak véradásának tilalmát, egyszerűsítette a nemi megerősítő műtétekhez való hozzáférést, és egyértelműen állást foglalt az „átnevelő terápia” ellen, amely egy tudományosan diszkreditált gyakorlat.

Netanjáhú maga korábban azt ígérte, megvédi a queer közösség jogait országában. Most úgy reagált a szélsőjobbos megjegyzésekre, hogy „elfogadhatatlanok számomra és a Likud tagjai számára”, és hogy a koalíciós megállapodás „nem engedi meg az LMBTQ személyek diszkriminációját, valamint azt, hogy megsértsék a jogaikat, hogy ugyanolyan szolgáltatásokat kapjanak, mint minden más izraeli állampolgár”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin