Nagyvilág

Nem kaphatnak ösztöndíjat a queer diákok Zimbabwében

 

Zimbabwe alelnöke, Constantino Chiwenga kijelentette, hogy a kormánya mindent meg fog tenni azért, hogy LMBTQ diákok ne kaphassanak felsőoktatási ösztöndíjat – írja az Africa News.

Az alelnök azután kelt ki magából, hogy a GALZ emberi jogi szervezet online hirdetése eljutott hozzá. A szervezet 2018 óta ajánl fel ösztöndíjakat 18 és 35 év közötti queer embereknek, akiket az afrikai országban gyakran a saját családjuk is kiközösít, így jobbára nem tudnak továbbtanulni.

„Iskoláink és felsőoktatási intézményeink nem fogadnak, mi több, nem vesznek fel olyan személyeket, akik olyan idegen, életellenes, nem afrikai és nem keresztény értékekhez kapcsolódnak, amelyeket olyan dekadens társadalmak támogatnak és művelnek, amelyekkel nem osztozunk erkölcsi vagy kulturális rokonságban” – mondta.

Zimbabwe azon afrikai országok közé tartozik, ahol nem dekriminalizálták a homoszexualitást, így az azonos nemű emberek közötti szexuális kapcsolatot törvény bünteti. Mint a legtöbb afrikai országban, ez a törvény itt is gyarmati maradvány.

Chiwenga szerint Zimbabwe törvényei miatt az ösztöndíjak felajánlása gyakorlatilag bűncselekmény, mert „aberrációra épül”, valamint súlyosan sérti a zimbabwei keresztény nemzeti érdekeket.

Azt is mondta, hogy a kormány „nem fog habozni, hogy megfelelő intézkedéseket tegyen a nemzeti törvények betartatása érdekében”, hozzátéve, hogy a fiatalokat „soha nem szabad megkísértetni, hogy lelküket ilyen förtelmes és ördögi ajánlatokért cseréljék vagy adják el”.

Zimbabwéban a katolikus püspökök hevesen ellenezték az egyház iránymutatását is, mely szerint megáldhatók az azonos nemű párok. A pápa később úgy nyilatkozott, hogy el kell fogadni az afrikai nemzetek ellenállását a témában.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin