Hírek

Az új elnök sem törli el a homofób törvényeket Zimbabwében

A férfiak közötti szexuális kapcsolatot 1891 óta törvény bünteti Zimbabwében. Robert Mugabe elnöksége alatt a helyzet csak romlott, a korábbi diktátor a világ egyik leginkább homofób vezetője volt. Kijelentette, hogy a homoszexualitás undorító járvány, és inkább visszautasítja a nemzetközi segélyeket, de akkor sem ismeri el az LMBTQ személyek emberi jogait. “Zimbabwe soha, soha, de soha nem fogja dekriminalizálni a homoszexualitást” – nyilatkozta. Regnálása idején az LMBTQ közösséget rendszeresen zaklatta az állam, letartóztatásokról és kínzásokról érkeztek hírek az országból.

Tavaly év végén Mugabe a hadsereg nyomására távozott Zimbabwe éléről, az új elnök pedig egykori helyettese, Emmerson Mnangagwa lett. A biztonsági erők vezetőjeként brutalitása miatt híresült el, személyében az ország legrettegettebb politikusa került hatalomra.

 

 

Bár modernizációt várnak tőle, az LMBTQ jogok terén minden marad a régiben. A CNN-nek adott interjújában ezt világossá is tette.

“Nem az én kötelességem kampányolni az LMBTQ jogokért. Az alkotmányunk tiltja az azonos nemű párkapcsolatok elismerését, az én kötelességem pedig az, hogy védjem az alkotmányunkat.”

 

(CNN)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb