Nagyvilág

Nem fogja büntetni többé a homoszexualitást Srí Lanka

fotó: Nilanka Kariyawasam on Unsplash

 

Többek között az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia és az Egyesül Királyság sürgetését meghallgatva Srí Lanka kormánya dekriminalizálja az azonos neműek közötti kapcsolatokat. Erről február 9-én beszélt Ali Sabry külügyminiszter a The Daily Morning napilapnak. Bár a büntető törvénykönyvet módosítják, az egyenlő házasság bevezetése nincs tervben.

A büntető törvénykönyvnek a gyarmati korból maradt 365-ös paragrafusa szerint a „természetellenes bűncselekményként” kezelt azonos nemű szexuális kapcsolat miatt a pénzbüntetés mellett akár 10 év börtön is kiszabható.

A dekriminalizációról szóló törvényjavaslatot még tavaly terjesztette elő egy kormánypárti képviselő, Premnath C. Dolawatte, és a külügyminiszter szerint egyetértés van a megszavazásában.

Az ENSZ négy és fél évente felülvizsgálja a 192 ENSZ-tagállam emberi jogi teljesítményét, és az egyetemes időszakos felülvizsgálat Genfben tartott ülésszakán több nyugati állam is felszólította Srí Lankát, hogy tartsa tiszteletben az LMBTQ személyek jogait, és tegyen lépéseket a közösséget érő megkülönböztetés és zaklatás megszüntetésére.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin