Nagyvilág

Srí Lanka elnöke nem állna a homoszexualitás büntethetőségének megszüntetése útjába

Srí Lanka elnöke kijelentette, hogy kormánya nem ellenzi a homoszexualitás dekriminalizálását célzó törvényjavaslatot, de hozzátette, hogy a törvényjavaslatnak széleskörű támogatást kell kapnia, mielőtt bármilyen törvénymódosításra sor kerülne.

Múlt vasárnap Ranil Wickremesinghe elnök, aki július óta tölti be tisztségét, kijelentette, hogy a kormány nem ellenzi a Premnath C Dolawatte képviselő által a parlament elé terjesztett, a homoszexualitás dekriminalizálását célzó törvényjavaslatot.

Az azonos nemű párok kapcsolata jelenleg illegális az Indiai-óceánban található Srí Lankán, és további diszkriminatív törvények vannak hatályban a transzneműekkel és a szexmunkásokkal szemben is.

 

Srí Lanka zölddel kiemelve | Forrás: Wikipédia

 

Dolawatte törvényjavaslata a Srí Lanka-i büntető törvénykönyv 365. és 365A. szakaszának módosításával kívánja dekriminalizálni az azonos nemű felnőttek közötti, beleegyezésen alapuló szexuális tevékenységet.

Ehhez azonban szükség lesz a parlamenti képviselők támogatására, amint azt Wickremesinghe elnök a Samantha Powerrel, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) ügyvezetőjével folytatott megbeszélésén kifejtette.

A Colombo Gazette szerint ezt mondta: „Támogatjuk, de a képviselők támogatását is meg kell szerezni. Az ő magánvéleményüktől függ„. Dolawatte a múlt hónapban adta át Wickremesinghe-nek a büntető törvénykönyv módosítását célzó törvényjavaslatot, amelynek célja a srí lankai LMBTQ-közösség jogainak védelme.

Az Eastern Eye szerint a srí lankai LMBTQ-közösség nyilatkozatban üdvözölte a törvényjavaslatot. A törvényjavaslat benyújtása ellenére azonban a helyi közösség megkérdőjelezi a kormány elkötelezettségét az őket érintő problémák kezelésésvel kapcsolatban.

A törvényjavaslat benyújtására azt követően került sor, hogy a szigetország kormányát azzal vádolták, hogy LMBTQ-embereken erőszakos anális és vaginális „szüzességi teszteket” hajtottak végre, így próbálva bizonyítani a „homoszexuális magatartásukat”.

A Human Rights Watch jelentése szerint 2017 óta legalább hét embert kényszerítettek a „kegyetlen, embertelen és megalázó” fizikai vizsgálatokra.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin