Hírek

Nem ajánlhatja fel halott gyereke szerveit az anya, mert fia meleg volt

A 24 éves új-zélandi Corey Eteveneaux szörnyű közlekedési baleset áldozatává vált. Orvosai szerint olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy csupán idő kérdése a halála, ezért családja úgy döntött, lekapcsolják a fiút az őt életben tartó gépekről. Édesanyja úgy gondolta, Corey ilyen helyzetben segíteni szeretne másoknak, ezért felajánlotta fia létfontosságú szerveit átültetésre váró betegeknek.

 

 

„Beszéltem a szervek adományozását intéző hivatal kolléganőjével. Azt hittem, más miatt keres, de közölte, nem vehetik át Corey szívbillentyűit az életstílusa miatt. Konkrétan kimondta, hogy azért, mert homoszexuális férfi az adományozó.”

Mind kiderült, az érvényben lévő szabályozás szerint Új-Zélandon férfiak estében az azonos nemű szexuális kapcsolatot követő 12 hónapig tart az eltiltás. Ez az idő 2008-ig ráadásul tíz év (!) volt, ezután öt év volt a várakozási idő egészén 2014-ig, akkor szállították le 12 hónapra.

 

 

A fiú két éve élt párkapcsolatban, mindketten kivizsgáltatták magukat, amikor randizni kezdtek. Az anya szerint az egész nem más, mint a melegekkel szembeni diszkrimináció.

„Corey egy fitt, egészséges fiatalember volt, azt hittem, a szívbillentyűit el fogják kapkodni. Ennek az egésznek így semmi értelme. Sokan várólistán vannak és szenvednek, és mi tudnánk rajtuk segíteni.”

 

Frances Arns, a helyi RainbowYOUTH szervezet ügyvezetője szerint az új-zélandi szabályozás idejétmúlt és nevetséges.

„Tekintsünk el a nemtől és az identitástól. Bárki, aki nem védekezett szex közben az elmúlt három hónapban, az nem tudhatja a HIV státuszát, vagyis nem lenne szabad másnak sem szervet adományoznia.”

Dr. Richard Charlewood, az ország sejtbankjának orvosi igazgatója elmondta, a következő néhány évben tervezik a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatát.

 

(Sunday Star Times)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin