Nagyvilág

Dekriminalizálta a homoszexualitást a festői csendes-óceáni állam

Cook-szigetek
Fotó: Yvette Goldberg/Unsplash

A csendes-óceáni Cook-szigetek parlamentje úgy döntött, kiveszi a büntetőtörvénykönyvből az elavult, gyarmati örökségből visszamaradt jogszabályt, mely bűncselekményként definiálta az azonos nemű emberek közötti, belegyezésen alapuló szexuális aktust – írja a New Zealand Herald.

Bár a jogszabályt sosem alkalmazták, elméletben akár 5 évig terjedő börtönbüntetés is járhatott „homoszexuális cselekedetért”. Az újonnan módosított törvénykönyv június 1-jével lép hatályba.

Mark Brown miniszterelnök „történelmi eseménynek” nevezte a döntést. „Pártom teljesítette ígéretét, hogy felszámolja az LMBT közösség diszkriminációját társadalmunkban, és hogy betartja az emberi jogokkal kapcsolatos alkotmányos kötelezettségvállalásainkat” – nyilatkozta. „Ma dekriminalizáltuk a beleegyezésen alapuló szexuális tevékenységet a beleegyezési korhatárt betöltött személyek között” – tette hozzá.

Mac Mokoroa igazságügyi miniszter hozzáfűzte, hogy a Cook-szigetek egy „szabad ország”. „Nem a kormány feladata megmondani az embereknek, hogy mi legyen a szexuális irányultságuk… hogy feloldja a bűnöket… hogy megmondja az embereknek, hogyan éljenek szexuális életet. A kormánynak nincs helye népünk hálószobájában”.

A helyi LMBTQ szervezetek üdvözölték a döntést, ami már nagyon régóta esedékes volt. A Pride Cook Islands szervezet elnöke így reflektált az eseményre: „Azt hiszem, az üzenet, amit át akarunk adni az embereknek, az hogy: öleld meg a barátodat, öleld meg a szomszédodat, öleld meg az unokahúgodat, öleld meg a lányodat, mert most már valóban egyenlőek vagyunk”.

A módosított törvénykönyv egyébként nagyobb védelmet nyújt majd a nemi erőszak áldozatainak, és kikerültek belőle olyan passzusok is, amelyek például házaspárok között csak akkor ismerték el a nemi erőszak tényét, ha a házaspár különváltan élt.

A Cook-szigetek 15 szigetből álló állam a Csendes-óceán déli részén, mely Új-Zéland szabadon társult állama, azaz önálló parlamenttel rendelkezik, a külügyi és a hadügyi teendőket viszont Új-Zéland látja el. A korábbi brit gyarmat lakosságának száma nagyjából 17 ezer fő.

 

Hivatalos: Az új-zélandi parlament a legmelegebb a világon

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin