Nagyvilág

Az új-zélandi kormány végleg megállítaná a HIV terjedését

Új-Zéland kormánya azt tervezi, hogy 2032-re megszünteti a HIV-fertőzés terjedését szigetországban. A 18 millió dolláros, 10 évre szóló cselekvési tervet szombaton mutatták be Aucklandben. Az eseményen Jacinda Ardern miniszterelnök is ott volt, később közösségi média oldalain is beszámolt róla.

A terv célja a teszteléshez való hozzáférés kiterjesztése, a szexuális egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, a māori nemzetiségűek egészségének és jólétének javítása a HIV-vel kapcsolatban, valamint több otthoni tesztelési lehetőség biztosítása.

A felszámoláshoz összehangolt erőfeszítésre lesz szükség, de a COVID tapasztalataiból tudjuk, hogy a HIV/AIDS-esetében is hasonlóan ambiciózus felszámolási célokat érhetünk el” – mondta Ayesha Verrall egészségügyi miniszterhelyettes.

Fontos kiemelni, hogy a felszámolás nem feltétlenül jelent nulla új HIV-esetet. Az UNAIDS célkitűzése a HIV felszámolására az, hogy a HIV-fertőzöttek 95%-a ismerje státuszát, hatékony kezelésben részesüljön, és a vírusszámuk csökkenjen.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jacinda Ardern (@jacindaardern) által megosztott bejegyzés

 

Kiváló eredményeket értünk el a HIV terjedésének csökkentése terén Új-Zélandon, a 2021-ben diagnosztizált esetek száma az 1990-es évek óta a legalacsonyabb” – mondta Verrall. A HIV-vel diagnosztizált emberek száma a 2016-os csúcspont óta folyamatosan csökken.

Az előző öt évben évente átlagosan 137 embernél diagnosztizáltak HIV-fertőzést Új-Zélandon. A 2021-es évben mindössze 67 embert diagnosztizáltak, ami 51%-os csökkenést jelent.

A HIV-vel diagnosztizált emberek számának látványos csökkenése, valamint az, hogy Új-Zélandon már sikerült megszüntetni a HIV anyáról gyermekre történő átvitelét, biztató helyzetbe hoz minket a HIV továbbadásának felszámolásában” – mondta Verrall.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin