Kultúra

Murakami Haruki támogatja a melegházasságot

A hazánkban is népszerű japán író egy „Mr. Murakami’s Place” névre keresztelt website-on egész januárban válaszol rajongói kérdéseire. Ezek közül az egyik az volt, hogy mi a véleménye a melegházasságról – tekintve, hogy legújabb regényében is fontos szerepet kap a homoszexualitás.

Murakami

 

„Nagyon sok meleg barátom és ismerősöm van” – válaszolta Murakami. USA-beli ismerősei kapcsán megjegyezte: „Mind nagyon boldogok voltak, hogy összeházasodhattak. Ez egy jó dolog. Ami azt jelenti, hogy támogatom az azonos neműek házasságát.”

Murakami már nem egyszer szerepeltett különböző LMBT-karaktereket műveiben: ott volt a Kafka a tengerparton transznemű férfi könyvtárosa, Oshima; a meleg biztonsági őr, Tamaru az 1Q84-ben, valamint a Szputnyik, szívecském! leszbikus szerelmi háromszöge.

A Nobel-jelölt író legutóbi regénye, A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei középpontjában is azonos neműek kapcsolata áll; a megjelenése utáni héten 1 millió példány adtak el belőle Japánban.

Ami a helyi melegjogokat illeti, Japánban egyelőre nem engedélyezett a házasodás, viszont a jog elismeri a más országban megkötött melegházasságokat.

Forrás: GayStarNews

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin