Nagyvilág

Menekültstátuszt kapott egy japán leszbikus pár Kanadában

 

A harmincas éveiben járó Eri és az ötvenes éveiben járó Hana nemrég megkapta Kanadában a menekültstátuszt, mert Japánban súlyosan diszkriminálták őket leszbikus orientációjuk miatt – írja a South China Morning Post.

LMBTQ aktivisták szerint szégyen Japánra nézve, hogy ez előfordulhat egyáltalán. A két nő több mint 200 oldalas dokumentummal igazolta, hogy milyen megkülönböztetés érte őket a mindennapi életük során és a munkahelyükön is, a kanadai hatóságok pedig elfogadták a kérelmüket.

„Remélem mindez segít, hogy minél többen ráébredjenek arra a valóságra, amellyel a nőknek és az LMBTQ embereknek kell szembenézniük Japánban” – mondja Nisijama Akira, a Japan Alliance for LGBT Legislation szervezet képviselője. „A valóság előítéletből, diszkriminációból és a jogi védelem hiányából áll”. 

Az ottawai hatóságok részben az egyenlő házasság hiánya miatt fogadták el a pár kérelmét, valamint azért, mert nem járnak nekik ugyanazok a jogok, amelyek a heteroszexuális párokat megilletik, és mert a szexualitásuk miatt „üldöztetéstől tartanak”.

Nisijama, aki maga is leszbikus, azt mondja, nagyon is tisztában van azokkal a problémákkal, amelyekkel a pár szembesült. Például, hogy az ingatlanügynökök nem hajlandók azonos nemű pároknak kiadó lakásokat mutatni.

„Az ő esetük nagyon is tudatosította bennem, hogy Japán messze le van maradva az emberi jogok védelme terén, és a küzdelmek, amelyekkel ők szembesültek, ugyanazok, amelyekkel sok LMBTQ embernek itt is nap mint nap szembe kell néznie” – mondta. „De nem lehet ez a mindennapi valóságunk.”

Japán nagyon lassan fejlődik csak

A fejlett országok többségéhez képes Japán valóban rendkívül elmaradott az LMBTQ jogok terén. Ugyan tavaly elfogadtak egy törvényt a szexuális kisebbségekről, de az csak általánosságban beszél arról, hogy a társadalom nem eléggé tájékozott a témával kapcsolatosan. Felhívja ugyan a figyelmet, hogy a helyzeten változtatni szükséges a hivatalok, vállalatok és oktatási intézmények részéről is – konkrét lépéseket azonban nem határoz meg.

A japán társadalmat általában toleránsnak és figyelmesnek írják le, azonban a szexuális kisebbségek esetében nagyon is konzervatívak a mindennapokban. Az LMBTQ fiatalok nem nagyon látnak hasonló példaképeket, mert az emberek nem szívesen beszélnek a szexualitásukról, még a nyíltan meleg vagy transznemű hírességek sem.

Nisijama azt mondja, ő sem mert előbújni szülőhazájában, csak akkor jött meg hozzá a bátorsága, amikor Kaliforniába ment tanulni – ahol elfogadták és bátorították.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin